ПловдивВИЖ ВСИЧКИ

Ст. ком. Йордан Рогачев, ОДМВР - Пловдив: Семейството от Пловдив, източвало НОИ чрез извършване на пенсионни услуги, е било задържано след множество жалби на физически лица

03 декември 2019 | 16:28

Снимка: Агенция "Фокус"

Пловдив. Семейството от Пловдив, източвало НОИ чрез извършване на пенсионни услуги, е било задържано след множество жалби на физически лица и по информация от Териториалната дирекция на Осигурителния институт. Това съобщи на брифинг директорът на ОДМВР - Пловдив старши комисар Йордан Рогачев, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Рогачев уточни, че при вчерашната акция са били претърсени 6 адреса, при което са били иззети празни бланки, печати, трудови книжки и 7900 лева. В мазето на обвиняемите са били открити и 169 пенсионни преписки, които са били наводнени, както и нови такива.

62-годишната жена, която е в основата на измамата, е бивша служителка на НОИ. Тя е работила там от 1985 година, а през 1992 година бива уволнена, като през 1994 година съдът я връща отново. Повечето от пострадалите са водили дела с НОИ, след като не са получавали очакваната пенсия.

Директорът на полицията в Пловдив Йордан Рогачев каза още, че през 2013 година е имало заявена кражба на 116 преписки от НОИ, като всички изчезнали досиета са били под контрола на обвиняемата. Освен това е установено, че нито едно от ощетените лица не е участвало доброволно в схемата. Тепърва ще се идентифицират досиетата, открити в мазето на семейството, тъй като те са унищожени от водата.

За това престъпление Законът предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода и конфискация на имуществото им.

Цветана ТОНЧЕВА

Свързани новини