ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Депутатите преразпределиха 99, 9 млн. лв. за лекарствени продукти

03 декември 2019 | 15:58

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Депутатите преразпределиха 99, 9 млн. лв. за лекарствени продукти, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Предложението бе направено от депутата от ГЕРБ Александър Иванов. "За" него гласуваха 108 народни представители, "против" - 64 и без "против", с което то бе прието.

Парите бяха предвидени за лекарства, които са изключение от общия механизъм за даване на отстъпки. Средствата за това изключение бяха в размер на 99,9 млн. лв. От ГЕРБ обаче оттеглиха този текст и това наложи преразпределянето на парите.

68 млн. лв отидоха за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специализирани медицинсски грижи и за домашно лечение на територията на страната.

31, 9 млн. лв. бяха разпраделени за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозасращаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, в условията на болничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги.

Това преразпределение наложи прегласуване на рамката на бюджета на НЗОК за 2020 г., тъй като то трябваше да бъде отразено в нея. Рамката бе приета със 108 гласа "за", 67 "против" и 1 - "въздържал се".
Деница КИТАНОВА