Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Сръбският външен министър заяви, че евроинтеграцията на Белград няма да навреди на отношенията му с Русия и Китай

03 декември 2019 | 15:48

Снимка: Gazeta Express

Белград. Стратегическият курс на Сърбия към членство в Европейския съюз не трябва да засяга отношенията на Белград с Москва и Пекин. Това каза министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в интервю за ТАСС.

„Стратегическият ни курс е да станем членове на Европейския съюз, това е напълно естествено и логично, тъй като страните от ЕС представляват почти две трети от общата ни търговия, най-големите инвестиции идват от Общността, географски и културно принадлежим на този регион, в страните от ЕС живее огромно количество от нашите граждани“, каза той.

„Ние обаче вярваме, че този наш стратегически курс не трябва да засяга сътрудничеството ни с други страни, особено с Русия, която е наш традиционен приятел и партньор. Подобна е ситуацията и с Китай, с който все повече си сътрудничим (…) Няма да променяме тази позиция, защото виждаме нашето благоденствие само в откритостта към всички на базата на уважение и равенство“, добави Дачич.

Според ръководителя на Министерството на външните работи Белград разглежда подготовката за присъединяване към ЕС като процес на реформиране на обществото и икономиката.

Ние виждаме бъдещото членство в ЕС не като цел, а като средство за развитие на стандарта (на живот), в които живеят нашите граждани", каза министърът.
В същото време Белград вижда, че ЕС в момента не е готов за разширяване, тъй като е "във фаза на вътрешни реформи и моделиране на предишните му правила за функциониране, което явно се отразява негативно върху способността му да приема нови членове".

Външната политика на Сърбия предвижда поддържане на приятелски отношения с Руската федерация и Китай, както и развитие на връзкита с ЕС и САЩ. Въпреки това Белград възнамерява да поддържа военния си неутралитет, като отказва да се присъедини към НАТО и други военни блокове.

Превод и редакция: Теодор Пенев