ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

ГЕРБ оттегли предложението си в бюджета на НЗОК за 2020 г. за изключения в списъка от лекарства от общия механизъм с отстъпки

03 декември 2019 | 15:32

Снимка: Агенция "Фокус"

София. ГГЕРБ оттегли предложението си в бюджета на НЗОК за 2020 г. за изключения в списъка от лекарства от общия механизъм с отстъпки, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Предложението беше на председателя на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова между двете четения на Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г. Именно тя поиска да оттегли своето предложение.

„Този механизъм ще бъде приет в Закона за здравното осигуряване и ще касае възможността да се сложи някаква рамка на разходите за лекарствени продукти, както се слага рамка на разходите за болнична помощ. В този член се предлага да има изключение. Кое ме притеснява мен и защо съм склонна да оттегля своето предложение? Този списък ще се определя по критерии, приети от надзорния съвет, без ние да знаем кои ще са медикаментите, които е включват в него“, обясни още д-р Дариткова.
Според нея текстът крие риск да се направи реверанс към определени фармацевтични фирми. „Ние тук Народното събрание да подпишем празен чек за около 100 млн. за надзорния съвет на Касата. Отговорността ни е да държим за прозрачно харчене на касата“, каза д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА