Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

"Либертас" (Македония): Кириакос Мицотакис отново призова ЕС да отвори преговорите за членство със Северна Македония и Албания

03 декември 2019 | 13:49

Снимка: АФП

София. Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис призова ЕС да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания през следващата година и обвини Франция в блокирането на процеса, пише скопското електронно издание "Либертас“.

В интервю за The Financial Times Мицотакис критикува решението на президента на Франция от октомври да блокира одобрената начална дата за преговори. „Надявам се, че тази грешка ще бъде поправена“, сподели министър-председателят.

Докато беше в опозиция, Мицотакис се противопостави на Преспанското споразумение, съгласно което Северна Македония се договори с Атина да смени името си, а в замяна да й бъде отворен пътят за членство в ЕС и НАТО, припомня вестникът. Но той обеща, че след като бъде ратифициран, международният акт ще бъде спазван. Откакто дойде на власт той подкрепи усилията на Скопие за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Превод и редакция: Мария Факова