ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Кристоф Делоар, „Репортери без граници“: Нужни са ясна пътна карта и промени в законодателството, ако България иска да се бори за истинска свобода на медиите

03 декември 2019 | 11:32

Снимка:

София. Нужни са ясна пътна карта и промени в законодателството, ако България иска да се бори за истинска свобода на медиите. Това каза пред журналисти ръководителят на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар, който по-рано се срещна с министър-председателя Бойко Борисов в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Делоар посочи, че трябва да има промени в законодателството, които да позволят да се създаде по-добра среда за свобода, независимост и плурализъм на българските медии.
„Имаме нужда от структурни промени, а не само от обещания и поемане на ангажименти. Трябва да има пътна карта, която да работи за подобряване на ситуацията. Тя трябва да бъде много по-амбициозна, ако България иска да подобри индекса си на свободата на медиите в различните държави, според който страната ви в момента е поставена на 111-то място в света. Много сме ясни в оценките си и сме конструктивни. Ще отправим препоръки за структурни реформи“, добави той.

„Премиерът Бойко Борисов трябва да покаже истинска готовност за подобряване на свободата на медиите, той трябва да изиграе тази историческа роля, трябва да създаде по-добра среда за журналистиката“, допълни Делоар.

Премиерът Бойко Борисов и Кристоф Делоар са коментирали и ситуацията в обществените медии: БНТ и БНР.
„Не сме съгласни с думите на премиера, че независимостта на обществените медии в България е на добро ниво“, добави още ръководителят на делегацията на „Репортери без граници“.