ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Доц. Диана Ковачева, омбудсман: Достъпността на средата и финансовата подкрепа са основните проблеми на хората с увреждания у нас

03 декември 2019 | 11:00

Снимка: ОМБ

София. Достъпността на средата и финансовата подкрепа, които трябва да получават хората с увреждания, са сред основните трудности, пред които те са изправени. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ омбудсманът на България доц. Диана Ковачева по повод Международния ден на хората с увреждания, който отбелязваме днес.

„Една от трудностите е свързана с това, че гледаме на хората с уврежданията като на проблем, вместо да погледнем човека. Гледаме към увреждането, вместо да търсим вариант да конкретизираме помощта към конкретния човек. Това прави помощта неефективна понякога. Днес в институцията на омбудсмана каня млади хора с интелектуални затруднения по специфичен въпрос – тяхното право на труд и реализация“, обясни омбудсманът.

Доц. Диана Ковачева допълни, че в институцията ще бъде представена изложбата „И ние можем!“, организирана от Гражданска формация „Родители в действие“, в подкрепа на правото на труд на млади хора с интелектуални затруднения.

Младите хора ще представят проблемите, които срещат в своята реализация. Според обществения защитник правото на труд за повечето от нас е естествено задължение, а за хората с увреждания е възможност за реализация.

Доц. Ковачева обобщи, че голяма част от младежите с увреждания не са заети с работа, учене или обучение и това ги прави невидими. В тази връзка омбудсманът ще излезе със специална препоръка до най-големите работодателски организации да подкрепят правото на труд на хората с увреждания.

Мариана ВАЛЕНТИНОВА