ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

България се сбогува със Стефан Данаилов (ОБЗОР)

03 декември 2019 | 04:02

Снимка: Агенция "Фокус"

София. "Не ме жалете, живял съм, както трябва". Щурчо, прекрасен, талантлив, обичлив, той не е виновен, че беше толкова прекрасен", бяха емоционалните думи на актрисата Татяна Лолова за своя приятел и колега Стефан Данаилов. Въпреки призива - актьорът Башар Рахал си спомни за Лабмо със сълзи на очи. "Имаше два вида хора - Стефан Данаилов и останалите", заяви Рахал. Той посочи, че се чувства късметлия, че се е докоснал до него. "Дано тази доброта, която носеше, да може да се предава нататък. Той променяше хората, събуждаше добротата в тях, да я предават към останалия свят", посочи актьорът. Това бяха само сред спомените и сълзите на актьорите, които бяха дошли да се сбогуват със своя колега и учител.
Хиляди хора, актьори, политици и държавници се стекоха на поклоненето на Стефан Данаилов. То се проведе в Народния театър „Иван Вазов“ и продължи часове. Опашката от хора се виеше в градинката на театъра. Въпреки студеното декемврийско време, хората чакаха да се сбогуват със своя приятел, учител, водач и ментор. Там бяха представители на различни политически сили.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заедно с цялата парламентарна група на „БСП за България“ и ръководството на партията си взеха последно сбогом със своя другар. Корнелия Нинова обясни каква е загубата на социалистите след кончината на Стефан Данаилов.
Председателят на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов си спомни за своята последна среща с Ламбо. "Последната ни среща беше август месец в неговата лятна вила на морето. Тогава нямахме много възможност да говорим. Той знаеше, че върви към своя край. С него си отиде една цяла епоха. Днес в СОС призовах следващата година да направим, каквото е необходимо, за да може бъдните поколения да го помнят", заяви Паргов. Той обясни, че е призовал в Столичния общински съвет следващата година да се направи необходимото, за да може идните поколения да го помнят.
Бившият министър на културата Георги Йорданов изтъкна, че изкуството на Стефан Данаилов е нетленно.
Друг бивш министър на културата и настоящ председател на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов подчерта, че изпращаме един голям актьор. Той е доказателство, че няма министри, няма партии, изкуството обединява. Изпращаме един приятел, който си го обичаме. Съжаляваме, че си отива. Довиждане, скоро ще се съберем отново, когато е рекъл Господ", заяви Рашидов.
Настоящият министър на културата Боил Банов каза, че по-харизматичен човек от Стефан Данаилов не съм познавал. "Той притежаваше рядкото качество освен таланта на сцената и на екрана, да бъде такъв и в живота. Липсата е страхотна. За всички хора и е огромна тъга. Невероятен човек, толкова позитивен, толкова интуитивен, толкова положителен във всички моменти от живота си. По-харизматичен човек от него не съм познавал", заяви министърът.
Зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова изтъкна, че ще запомни Стефан Данаилов като голям артист, учител и личност. „Като гледам неговите ученици, съм сигурна, че е бил изключително добър към тях. Всички разказват сега своите спомени. Аз го познавам и като министър на културата. С него работихме по някои проекти. Беше изключително сърдечен и отзивчив, голяма личност", каза Фандъкова.
По-късно към сбогуващите се със Стефан Данаилов се присъедини и държавният глава Румен Радев. „Много е трудно да вкараме Стефан Данаилов в някакви рамки, за да го опишем с думи: огромният му принос към българското кино и театър, безрезервната му любов към хората, безкрайната отдаденост на неговите ученици“, заяви Радев.
Президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов също се сбогува с Ламбо. Той посочи, че Стефан Данаилов е помагал на българската политика. Ивайло Калфин от своя страна каза, че Стефан Данаилов е един от колосите на българската култура, на българския дух и на българщината.
Заедно с него да си вземе последно сбогом със Стефан Данаилов бе и лидерът на АБВ Румен Петков.
Деница КИТАНОВА