Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Politico: Зеленски обвини САЩ, че третират страната му като шахматна фигура

03 декември 2019 | 02:03

Снимка: Politico

Киев. Украинският президент Владимир Зеленски заяви в неотдавнашно интервю, че разглеждал разговорите си с президента на САЩ Доналд Тръмп за потенциално посещение в Белия дом и разследвания на политическите съперници на Тръмп като политическо изнудване, но той обвини САЩ , че третират страната му като шахматна фигура в политиката, цитира думите ми американското авторитетно издание Politico.

В интервю за списание TIME и няколко други европейски издания, Зеленкси отново се опита да се дистанцира от разследването за импийчмънт, съсредоточено върху това дали Тръмп е използвал лоста на военната помощ и потенциалното посещение на украинския президент в Белия дом, за да окаже натиск върху Зеленски да се ангажира да разследва семейството на Байдън и събития около изборите през 2016 г.

„Вижте, никога не съм разговарял с президента от позицията на политическа размяна. Това не е моето нещо“, каза той в някои от най-обширните си коментари за настоящата политическа буря.
Все пак Зеленски е изразил раздразнението си, че помощта ще бъде отказана. „Не искам да изглеждаме като просяци. Но трябва да разберете. Ние сме във война. Ако сте наш стратегически партньор, не можете да блокирате нищо за нас. Мисля, че става въпрос само за справедливост. Не става въпрос за размяна. Това просто означава „не““, продължи Зеленски.

Тръмп в публикация в „Туитър“ в понеделник погрешно характеризира коментарите на Зеленски, приветствайки интервюто като оневиняване и обявявайки неточно, че Зеленски „още веднъж обяви, че президентът Тръмп не е направил нищо лошо по отношение на Украйна и нашите взаимодействия или разговори“.
В изказване пред репортери в Белия дом Тръмп повтори твърдението си, че думите на Зеленски го оневиняват, заявявайки, че интервюто трябва да означава, че „случаят е приключен“ по отношение на разследването за импийчмънт, като той подчерта, че Зеленски е казал, че Тръмп „не е направил абсолютно нищо нередно“.

Но докато Зеленски подчертава независимостта на Киев през цялото разследване, украинският президент отвори по време на интервюто през уикенда за важността на американската подкрепа в по-общ план.

"Никога не бих искал Украйна да бъде пионка на картата, на шахматната дъска на големите световни играчи, така че някой да ни хвърля насам-натам, да ни използва като прикритие, като част от някакъв пазарлък", каза той, въпреки че изрази благодарност за подкрепата, която Киев е получил досега. „Наистина бих искал - и ние чувстваме това, истина е - те да ни помогнат, да ни разберат, да видят, че ние сме играчи сами по себе си, че те не могат да сключват сделки за нас с някой зад гърба ни.“

Освен това той твърди, че подкрепата на САЩ на световната сцена е изключително важна и той се оплака, че критиките, че Украйна е корумпирана, както рутинно отправя Тръмп, могат да имат пагубни последици.
„Съединените американски щати са сигнал в света за всички. Когато Америка каже, например, че Украйна е корумпирана страна, това е най-лошият сигнал “, каза той.
„Не само Украйна има корумпирани чиновници и политици в своето правителство,“ аргументира се той, като добавя, че няма да спре усилията си да убеди САЩ, „при всичко, което могат да направят за нас, да разберат наистина, че сме различна страна, че сме различни хора.“

Превод и редакция: Юлиян Марков