ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Започнаха проверките на БАБХ за качеството на рибата покрай Никулден (ОБЗОР)

03 декември 2019 | 02:01

Снимка: Агенция "Фокус"

София. От днес започнаха проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с наближаването на Никулден. Те ще продължат до 6 декември, предаде репортер на Агенция "Фокус" .

Началникът на отдела по контрол на храните в БАБХ за София-град д-р Галя Викьова обясни кои са показателите, по които се гледа дали една риба е прясна. По думите ѝ първо се гледат очите на рибата - те трябва да са изпъкнали и бистри. „Другият показател са хрилете. Те трябва да бъдат с розово-червен цвят. Слузта по тялото ѝ трябва да бъде бистра и в да не бъде в обилно количество. Плътно прилепналите люспи към тялото също е признак на прясната риба, също така коремчето не трябва да бъде издуто", поясни д-р Викьова. Тя подчерта, че има разлика между замразената и размразената риба. По думите ѝ цветът на размразената риба е малко по-сив, а хрилете са сиви към бели.
Д-р Викьова заяви, че размерът на санкциите за нарушения варира от 1500 до 3000 лв., в зависимост от това дали е физическо или юридическо лице. По думите ѝ, ако има съмнение, че рибата не е прясна, се взима проба за лабораторни изследвания, възбранява се съответната партида и след излизане на резултатите се предприемат съответните административно-наказателни мерки, ако има нарушения. Тя допълни, че най-честите нарушения, които са констатирали предходните години, са продажба в нерегистрирани обекти, неправилно съхранение на рибата и необявяване на това, ако е била размразена.
Д-р Викьова отправи съвет към потребителите да пазаруват от регламентирани места и ако има нарушения, да сигнализират навреме. Това става като подадат сигнал на телефоните или интернет страницата на БАБХ, както и на място в Областната дирекция", поясни тя.
Един от проверените търговски обекта днес беше магазинът на търговеца на риба Димитър Христов. Проверката не констатира нарушения в правилата за продажба на риба. По думите му най-продавани са шаранът и скумрията. Христов посочи, че цените на рибата тази година са същите като миналата. Той поясни, че търсенето на риба не се увеличава само около Никулден, а е целогодишно.
Зорница КОСТАДИНОВА