ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Прокуратурата е наложила мярка за неотклонение „парична гаранция“ на трима от участниците в боя на мача „Локомотив“ - София и „Хебър“ (ОБЗОР)

03 декември 2019 | 01:02

Снимка: pixabay.com

София. Прокуратурата е наложила мярка за неотклонение „парична гаранция“ на трима от участниците в боя по време на мача „Локомотив“ - София и „Хебър“-Пазарджик. Това обяви на брифинг директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. Образувано е било досъдебно производство по чл. 131 от Наказателния кодекс за причиняване на лека телесна повреда с хулигански подбуди, като по самото производство са направени и съдебно-медицински експертизи и освидетелствания, въз основа на което впоследствие са повдигнати обвинения на три от лицата. Размерът на паричната гаранция за едно от трите лица е в размер на 2 000 лева и 1 000 лева за другите две. Хаджиев обясни, че по сега действащото законодателство служители на СДВР не са отговорни за охраната на стадиона и посочи, че длъжен да осигури спазването на обществения ред е клубът-организатор на спортната среща. По думите му от СДВР имат сключени договори с по-голяма част от отборите от Първа професионална футболна лига в столицата и в тази връзка при провеждане на спортни събития, оценени с висока степен на обществена опасност, СДВР предприема абсолютно всички мерки за спазване на обществения ред.
Като парадокс Хаджиев определи факта, че в случая клубът-организатор, който отговаря за реда на стадиона и обществения ред, се оказва, че е и инициатор на инцидента.
Директорът на СДВР припомни, че сигналът за хулиганските прояви при изравнителния гол на „Хебър“ е подаден на 112 в 16.20 часа на 30 ноември, като веднага са били пренасочени екипи на Второ районно управление. При пристигането на служителите на реда незабавно са предприети оперативно-издирвателни мероприятия, като установените нарушители на обществения ред са пет. Двама от тях са били призовани по телефона и се явяват във Второ районно управление, а другите три лица са издирени и също са доведени в управлението. И на петимата им е била наложена мярка за задържане от 24 часа по Закона за МВР.
Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов от своя страна заяви, че държавата и в частност МВР в никакъв случай няма да толерират подобни хулигански прояви и обясни, че намесата на полицията винаги е незабавна дори когато не съществуват договорни отношения за охрана на определено спортно мероприятие. По думите му служителите на частната охранителна фирма, която е била отговорна за опазването на обществения ред на стадиона, категорично не са си свършили работата.
Иванов обясни държанието на феновете на „Локомотив“-София като следствие от провокация от ръководството на клуба. Той напомни, че един от задържаните, на когото е повдигнато и обвинение, е изпълнителният директор, а и служител по сигурността на „Локомотив“ - София.
Гл. комисар Иванов обърна внимание и на вчерашния мач ЦСКА - "Лудогорец", като посочи, че към момента във връзка с него има седем задържани лица. В две от тях са били открити наркотични вещества, а в други две: хладни оръжия. Останалите са били без документи и с маски за прикриване на тяхната самоличност.
На журналистически въпрос докъде е стигнало разследването за икономически престъпления в Българския футболен съюз Иванов посочи, че към момента от МВР проверяват цялостната дейност на БФС в страната. Той припомни и, че вече има образувано досъдебно производство, но отказа да даде подробности, тъй като извършващите се дейности по проверката са под ръководството на наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура , който не е дал разрешение на този етап да се коментират подробности по случая.
Теодора ПАВЛОВА