Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в световния печат (Агенция "Фокус")

03 декември 2019 | 00:01

Снимка: Wikipedia

Тел Авив. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху иска да остане на поста си в ротационно правителство с опозиционния лидер и ръководител на партия „Синьо и бяло“ Бени Ганц само докато не успее да изпълни обещанието си да анексира Йорданската долина в Западния бряг, пише вестник The Times of Israel.

Това се казва в изявление на управляващата Израел партия „Ликуд“.
Двете партии неуспешно се опитваха до този момент да формират единно коалиционно правителство, докато страната бавно се насочва към трети поредни избори в рамките на година, след като и двамата лидери не успяха да формират кабинет, след като получиха мандат за това.
„Ликуд“ настоява, че Нетаняху първи трябва да е премиер в предложената сделка за ротация на поста министър-председател между него и Бени Ганц. „Синьо и бяло“ обаче продължават да държат на обещанието си да не влизат в правителство, водено от премиер, срещу когото се водят съдебни дела за корупция.

Нетаняху по-рано се зарече, че ако бъде избран отново на премиерския пост незабавно ще анексира Йорданската долина. Това е територия, свързваща Западния бряг с държавата Йордания, което Израел разглежда като въпрос за своята национална сигурност. Това обещание на Нетаняху се разглежда като опит от негова страна да привлече електорат с дясна политическа ориентация.

Според израелската преса, ротационната сделка, която „Ликуд“ предлага ще позволи на Нетаняху да остане на поста си още шест месеца, в опит да се опита да анексира Йорданската долина, след което ще напусне, за да може да обърне внимание на заведените срещу него съдебни дела за измама и приемане на подкуп.

Според източник на „Ликуд“, опозицията няма да получи по-добро предложение от това. След като Нетаняху напусне поста си, Ганц ще стане премиер за година и половина, преди отново да върне министър-председателското място на председателя на „Ликуд“.

Нетаняху, заедно с други свои колеги от управляващата партия изложиха своите планове да анексират контролираната от Палестинската автономия територия, като оправдаха решението си с подкрепата на администрацията на президента на САЩ, Доналд Тръмп. Дискусиите по темата обаче доведоха до международно осъждане на това решение, включително и гневни коментари от Йордания.

Макар опозицията да подкрепя решението за анексиране на Йорданската долина, тя не е изявила своето становище по въпроса и дали ще предприеме такъв ход едностранно, ако се качи на власт.

Министърът на опазването на околната среда на Израел Зеев Елкин потвърди офертата на „Ликуд“ за опозицията.
„Разберете, че процеса (по анексирането) изисква ясното съгласие на американците. Имаме рядка възможност, която не можем да пропуснем“, каза той.

„Имаме две опции. Можем да оставим Синьо и бяло да ни доведе до нови избори или може да се опитаме да стигнем до разбиране. Готови сме да стигнем далеч“, добави министърът.
„Няма логика опозицията да не приема офертата – ние ще останем на власт и без друго за още шест месеца, ако ще има избори“.

Опозицията заяви, че е готова да съставо правителство с „Ликуд“, но само ако Нетаняху се откаже от председателския пост в управляващата партия. „Синьо и бяло“ се опасява, че Нетаняху ще използва времето си като премиер в ротационно правителство, за да си издейства имунитет и да избегне наказателно преследване в делата си.

По-рано главният прокурор на Израел Авишай Манделбилт обяви, че на премиера ще бъдат повдигнати три обвинения – за приемане на подкуп, злоупотреба с доверие и измама.
***

Киев. Украинският президент Владимир Зеленски заяви в неотдавнашно интервю, че разглеждал разговорите си с президента на САЩ Доналд Тръмп за потенциално посещение в Белия дом и разследвания на политическите съперници на Тръмп като политическо изнудване, но той обвини САЩ , че третират страната му като шахматна фигура в политиката, цитира думите ми американското авторитетно издание Politico.

В интервю за списание TIME и няколко други европейски издания, Зеленкси отново се опита да се дистанцира от разследването за импийчмънт, съсредоточено върху това дали Тръмп е използвал лоста на военната помощ и потенциалното посещение на украинския президент в Белия дом, за да окаже натиск върху Зеленски да се ангажира да разследва семейството на Байдън и събития около изборите през 2016 г.

„Вижте, никога не съм разговарял с президента от позицията на политическа размяна. Това не е моето нещо“, каза той в някои от най-обширните си коментари за настоящата политическа буря.
Все пак Зеленски е изразил раздразнението си, че помощта ще бъде отказана. „Не искам да изглеждаме като просяци. Но трябва да разберете. Ние сме във война. Ако сте наш стратегически партньор, не можете да блокирате нищо за нас. Мисля, че става въпрос само за справедливост. Не става въпрос за размяна. Това просто означава „не““, продължи Зеленски.

Тръмп в публикация в „Туитър“ в понеделник погрешно характеризира коментарите на Зеленски, приветствайки интервюто като оневиняване и обявявайки неточно, че Зеленски „още веднъж обяви, че президентът Тръмп не е направил нищо лошо по отношение на Украйна и нашите взаимодействия или разговори“.
В изказване пред репортери в Белия дом Тръмп повтори твърдението си, че думите на Зеленски го оневиняват, заявявайки, че интервюто трябва да означава, че „случаят е приключен“ по отношение на разследването за импийчмънт, като той подчерта, че Зеленски е казал, че Тръмп „не е направил абсолютно нищо нередно“.

Но докато Зеленски подчертава независимостта на Киев през цялото разследване, украинският президент отвори по време на интервюто през уикенда за важността на американската подкрепа в по-общ план.

"Никога не бих искал Украйна да бъде пионка на картата, на шахматната дъска на големите световни играчи, така че някой да ни хвърля насам-натам, да ни използва като прикритие, като част от някакъв пазарлък", каза той, въпреки че изрази благодарност за подкрепата, която Киев е получил досега. „Наистина бих искал - и ние чувстваме това, истина е - те да ни помогнат, да ни разберат, да видят, че ние сме играчи сами по себе си, че те не могат да сключват сделки за нас с някой зад гърба ни.“

Освен това той твърди, че подкрепата на САЩ на световната сцена е изключително важна и той се оплака, че критиките, че Украйна е корумпирана, както рутинно отправя Тръмп, могат да имат пагубни последици.
„Съединените американски щати са сигнал в света за всички. Когато Америка каже, например, че Украйна е корумпирана страна, това е най-лошият сигнал “, каза той.
„Не само Украйна има корумпирани чиновници и политици в своето правителство,“ аргументира се той, като добавя, че няма да спре усилията си да убеди САЩ, „при всичко, което могат да направят за нас, да разберат наистина, че сме различна страна, че сме различни хора.“
***

Идлиб. Северозападната провинция на Сирия Идлиб преживя един от най-жестоките 48 часа, след като сблъсъците между опозиционните сили и правителствената армия на Башар Асад оставиха 96 загинали през уикенда, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

Според Сирийската обсерватория за човешки права (СОЧП),правителствените сили , подкрепени от руски изтребители, са се сблъскали с опозиционни групи на няколко фронта в югоизточната част на провинция Идлиб през последните два дни.
Базираната в Лондон Обсерватория заяви, че това е най-голямото кръвопролитие от влизането в сила на примирието за прекратяване на огъня в края на август, постигнато с посредничеството на Русия.

Миналия септември Турция и Русия се съгласиха да превърнат Идлиб в зона за деескалация, където актовете на агресия бяха изрично забранени. Сирийският режим и неговите съюзници обаче последователно нарушават условията на това прекратяване на огъня, като започват чести атаки вътре в зоната и нарушават процеса в Астана. Понастоящем зоната за деескалация е дом на около 4 милиона цивилни, включително стотици хиляди, разселени през последните години от режимните сили в цялата страна, изтощена от войната.

Според активисти, базирани в Идлиб, сраженията и авиационните удари от правителствените сили са довели до нова вълна от бежанци към турската граница. Те добавиха, че районите в югоизточната част на провинцията са подложени на стотици въздушни удари от петък.

Анкара често предупреждава международната общност и държавите в региона, че атаките могат да предизвикат нова бежанска вълна към Запада. Въпреки рисковете от големи бежански потоци и като цяло хуманитарна криза, правителството и неговите поддръжници продължават да обстрелват региона.

Освен сблъсъците, от действията на правителствените сили и техните руски съюзници страдат много цивилни в последната опозиционна крепост. Турското министерство на отбраната съобщи в понеделник, че по време на нападенията, извършени в понеделник, са били убити 14 цивилни, включително жени и деца, докато 20 други са ранени.

Руските военни самолети са извършили въздушни удари по областите Маарат Ал-Нуман, Саракиб и редица села в северозападната провинция Идлиб, според Белите каски.

Тези продължаващи авиационни удари са една от основните причини за разселването на местните жители в Идлиб. През първата половина на ноември атаките на войските на Асад и неговата поддръжници от Русия принудиха около 40 000 цивилни в зоната за деескалация на Идлиб да тръгнат към турската граница, според Сирийската координационна група за реагиране, местна неправителствена организация.

Междувременно Сирийската мрежа за правата на човека публикува доклад в неделя, показващ, че общо 277 цивилни са били убити в Сирия само през месец ноември.

Докладът разкрива, че 72 от убитите цивилни са деца, а 32 от тях са жени. Той също така показа, че по-голямата част от цивилните са били убити от правителствената армия и или руските сили. Според правозащитната група трима от убитите цивилни са медицински персонал, докато двама от тях са медийни работници, всички от които са били убити от правителствените сили. Съобщено е било също така, че в допълнение към убитите цивилни лица, 27 души са били измъчвани до смърт през ноември, 25 от представители на правителствените сили, докато другите двама бяха от кюрдските отряди за народна самоотбрана.

"Докладът подчертава, че сирийското правителство е нарушило международното хуманитарно право и обичайното право - всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН, по-специално резолюция 2139, резолюция 2042 и резолюция 2254, без да носи никаква отговорност", казват от Мрежата в доклада, заявявайки, че правителствените сили или Русия не са предупреждавали за нападенията.