БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Anadolu Agency: Според Турция споразумението с Либия е в унисон с международното право

02 декември 2019 | 17:38

Снимка:

Анкара. Меморандум за разбирателство, подписан от Турция и международно признатото правителство за национално съгласие на Либия, е в съответствие с международното право, заяви говорителят на управляващата партия на Турция Омер Челик, цитиран от Anadolu Agency.

„Меморандумът между Турция и Либия относно морската юрисдикция в Източното Средиземноморие е в съответствие с международното право“, заяви Челик на пресконференция след срещата на парламентарната групата на неговата партия в столицата Анкара.
В сряда турският директорат за комуникациите съобщи, че Турция и Либия са подписали два меморандума за разбирателство.

Споразуменията за „Сигурността и военното сътрудничество“ и „Разграничаването на морските юрисдикции“ бяха подписани, когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе среща при закрити врати с Файес Сарадж, председател на Президентския съвет на Либия, в двореца Долмабахче в Истанбул. Директоратът заяви, че споразумението е усилие за укрепване на отношенията и сътрудничеството между двете страни.

Споразумението определи част от морските юрисдикции на Турция в региона.

В изявление в неделя турското външно министерство подчерта: „Чрез това споразумение с Либия двете страни ясно са изразили намерението си да не допуснат никакви поставяния пред свършени факти.

Превод и редакция: Юлиян Марков