ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Менда Стоянова, ГЕРБ: Предложението за болничните е на патриотите - ако беше наше и на правителството, щяхте да го видите във внесения от Министерски съвет бюджет

15 ноември 2019 | 09:41

Снимка: Народно събрание

София. Предложението за болничните е на патриотите - ако беше наше и на правителството, щяхте да го видите в бюджета при внасянето му в Министерски съвет. Това каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Менда Стоянова поясни, че решението за болничните е взето на коалиционен съвет. "Тепърва ще се подготвят конкретните текстове за неговото изпълнение. Ще има работна група в тази посока. Когато текстовете са готови, ще стане ясен и механизмът. Идеята, върху която ще работи работната група е от това правило да има изключение за майките, когато имат болничен за гледане на болно дете, както и хората, които са претърпели трудова злополука", посочи още Стоянова. По думите й, когато човек иска да нарушава закона, както в момента се случва, винаги ще намери начин да го заобиколи или да го наруши. "Не мислете, че с подобна мярка ние тотално ще успеем да спрем злоупотребите. Надявам се, че тази мярка ще ги ограничи", уточни още Стоянова. "Първият ден се плащаше и сега от работодателя и на практика този работодател сега няма да плаща първия ден. Това освен, че означава, че повече хора, които не са във фиктивни болнични ще работят и оттам ще има повече продукция и повече пари за работни заплати, ще има косвен ефект върху болничните", допълни още председателят на Бюджетна комисия. Според нея не може на всеки болничен да се слага контрольор и на контрольора контрольор, който да следи дали той контролира правилно. "Контролът е само една от възможностите. Доброволното спазване на закона е този, който е важен. Трябва да има законови "стимули", ако трябва и от този род, за подобно спазване. Винаги във всяка една рестриктивна мярка, независимо в коя област се намира тя, ще има и такива, които са добросъвестни, но попадат под ударите на тази мярка. Няма 100 % справедливост", заяви още Стоянова.
На въпрос дали има вероятност ГЕРБ да направи крачка назад, Менда Стоянова припомни, че това решение е взето на коалиционен съвет. "Имахме среща с нашите коалиционни партньори и те настояха за тези няколко мерки и те настояха, защото участват в тази коалиция и искат да отчетат политики, които те са успели да отвоюват в тази коалиция. За нас е изключително важно тази коалиция да остане стабилна и правителството да довърши мандата си", посочи още Менда Стоянова. По думите й резултатите от изпълнението на програмата са видими. "Вчера статистиката отчете отново ръст на БВП 3, 7 %. Средната работна заплата през 2020 г. 1400 лв. Строят се магистрали, правят се пътища, въвежда се тол система и много други мерки, които са важни и полезни. Важно е да има стабилност, важно е правителството да довърши мандата и програмата си. Това означава, че нашите коалиционни партньори в разговор с нас също трябва да успяват да реализират своите обещания и мерки, предвидени в техните програми", каза още Стоянова.


Деница КИТАНОВА