Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Балканският Шенген“: Не искаме нова Югославия, а нови Балкани

11 ноември 2019 | 08:13

Снимка: Deutsche Welle

Охрид. За по-лесно и по-бързо преминаване на общите граници, разрешителни за работа, които ще важат за трите страни, пътуване с лични карти и общ контрол на границите между Албания, Северна Македония и Сърбия се договориха в Охрид лидерите на страните Еди Рама, Зоран Заев и Александър Вучич. Идеята, чиято реализация започна преди един месец на срещата на тримата в Нови Сад, ще продължи да се развива след един месец в Драч (Дуръс). Към „Балканския Шенген“ са поканени да се включат и Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово. Представители на първите две страни бяха в Охрид, но нямаше такива от Прищина, за което те получиха критики от Еди Рама, пише македонската редакция на немската медийна група Deutsche Welle.
Тримата инициатори на идеята уверяват, че не се работи за създаване на нова Югославия, нито Велика Албания, а се прави опит да се развие регионалното сътрудничество.
„Тук няма никакви Югославии, а има само по-добър живот за нашите граждани. Може би, някой ще се опита осуети този опит, но със сигурност това е бъдещето“, заяви Вучич на пресконференцията в Охрид.
Тримата лидери уверяват и това ясно е записано в окончателната декларация, че проектът не е алтернатива на пълноправното членство в ЕС.
„Убеден съм, че тези усилия са в подкрепа на нашите амбиции за членство в ЕС. Също така съм твърдо убеден, че тази инициатива и конкретните мерки и резултати ще предизвикат положително внимание както в Европейския съюз, така и във всяка от страните членки на ЕС“, заяви македонският премиер Зоран Заев.
„Тази инициатива ще ни направи фактор като регион и ще направи фактор всяка страна от Западните Балкани в процеса на присъединяване към ЕС“, добави той.
В своето изявление Еди Рама отговори на критиците в неговата страна, които твърдят, че договаря сътрудничество без да взима предвид интересите на Косово.
„Ако някой говори за Велика Албания, аз говоря за премахване на границите с Косово, аз съм европейски гражданин“, заяви албанският премиер.
Той обясни, че в декларацията на балканските лидери няма нищо ново и за всичко вече е разговаряно и предлагано чрез Берлинския процес или на предишни срещи на западнобалканската шесторка, но никога не е реализирано.
Рама покани и лидерите на другите три държави от региона на следващата среща в Драч, където ще присъства и новият началник на европейската дипломация Джозеп Борел.
Ако бъде напълно изпълнен, планът ще премахне всички пречки пред свободното движение на хора и капитали в региона. На граничните пунктове освен съвместен митнически контрол ще има съвместно сътрудничество по фитосанитарен контрол, а гражданите в трите държави ще пътуват само с лични карти от 2020 г.

Превод и редакция: Иван Христов