Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в световния печат (Агенция "Фокус")

11 ноември 2019 | 00:01

Снимка: АФП

Опитите за съставяне на коалиционно правителство в Израел, предстоящото посещение на турския президент в САЩ и позицията на сенатора Ранд Пол за защитната тактика на Белия дом в процедурата за импийчмънт са сред темите на световния печат.
***

Тел Авив. Ръководителят на израелската опозиционна партия „Синьо и бяло“ Бени Ганц заяви, че се съмнява, че премиерът Бенямин Нетаняху и неговата партия „Ликуд“ искат единно правителство и затова смята да разгледа „алтернативите“ за управляваща коалиция, без да уточнява детайли, пише вестник The Times of Israel.
Ганц критикува желанието на премиера да преговаря единствено от името на своя блок от съюзнически партии.
„Страхувам се, че „Ликуд“ не иска наистина да постигне споразумение за единство, както се очаква от изборните резултати“, написа той в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Всеки, който не желае да се откаже от ограничаващия блок, който не е подготвен да дискутира сериозно базовите принципи на бъдещото правителство не иска наистина да формира такова“, написа още той.
Ганц обвини Нетаняху в това, че иска да доведе Израел до нови избори, трети за една година, което според опозиционния лидер би било „бедствие“ за страната.
„Естествено има неща, които трябва да се направят при закрити врати и не мога да дам детайли на този етап, но ние ще направим всичко по силите си да формираме правителство и да предотвратим допълнителни, скъпи и ненужни избори“, добави той.
В отговор, премиерът в свое изявление обвини опозиционния лидер, че използва „всяко извинение, за да не формира правителството, което израелците искат", а именно единен кабинет.
Според него „Ликуд“ се е съгласил на много отстъпки за формирането управляваща коалиция, докато Ганц не е бил готов на същото и добави, че действията на председателя на „Синьо и бяло“ ще са причината за нови избори.
„Ликуд“ обвинява опозицията, че иска да изключи религиозното общество от правителството, като отказва да приеме целия блок на Нетаняху в коалицията. От своя страна партията на Ганц твърди, че иска да преговаря с всяка част от блока на премиера поотделно.
Освен това Ганц вероятно не би желал да стане част от дясна коалиция, след като в предизборната си кампания обещаваше да формира либерално правителство.
По-рано говорител на опозицията заяви, че двете партии са стигнали до частично споразумение в преговорите за коалиция, което е първото подобно изявление, откакто Ганц получи мандат да формира правителство, след като Нетаняху се провали в тази си задача, макар и да спечели изборите.
По-късно обаче техни представители добавиха, че все още остават „големи пропасти“ в разбиранията им за новия кабинет.
Ганц има време до 20 ноември да формира управляваща коалиция.
***

Анкара. Срещата между президента Реджеп Тайип Ердоган и неговия американски колегата Доналд Тръмп ще се състои на 13 ноември във Вашингтон, пише турското англоезично издание Daily Sabah в материал на журналиста Наджехан Алчъ, представен без редакторска намеса.
В сряда двамата лидери проведоха ползотворен телефонен разговор, който отвори вратата за срещата. След като президентът Тръмп заяви, че е имал "много добър телефонен разговор" с Ердоган, от турското президентство заявиха, че Ердоган ще извърши планираното си пътуване до САЩ следващата седмица.
Визитата в САЩ беше несигурна на фона на напрежението между двете страни във връзка с писмо, в което липсваше дипломатическа любезност, написано от президента Тръмп до президента Ердоган, в което американският лидер заплаши Турция заради евентуална военна операция в Сирия. Напрежение имаше и по отношение на американската “ подкрепа на водачите на свързаните с Кюрдската работническа партия (ПКК) Отряди за народна самоотбрана (ОНС).
Администрацията на Ердоган отговори на това писмо, като започна операция „Извор на мира“. Операцията успя да изтласка елементите на ОНС далеч от турската граница в предвидения район, а Турция се съгласи с Русия и САЩ за график за формиране на зона за сигурност.
Трябва да се отбележи, че Турция беше силно критикувана от някои глобални сили за тази операция. Целта на операцията беше да се прочисти зоната от терористичните елементи. Единствената мишена на Анкара бяха терористите, но ОНС се опита да я представи като военна инвазия срещу кюрдското население в опит да манипулира Запада.
Турция под ръководството на Ердоган никога няма да атакува цивилно кюрдско население. Това би противоречало на политиката и парадигмата на президента Ердоган. Аз съм журналист, който се бори за равни права за кюрди и турци и винаги съм била критична към статуквото, но самият президент Ердоган легализира кюрдския език в училищата и направи възможно отварянето на кюрдските катедри в университетите.
И така, положителният телефонен разговор между Тръмп и Ердоган потвърди посещението през следващата седмица, което според мен е добро решение и за двете страни. Турция е и винаги е била важен партньор за САЩ.
САЩ се нуждае от конструктивен диалог с Анкара, особено за преструктурирането на Сирия и след като Русия заема първо място на масата.
За Турция това е добро решение, тъй като многостранната външна политика е силно предимство. Тя е страна с добри отношения със Запада и вярвам, че тези отношения трябва да се поддържат. Турция придобива сила, като поддържа връзките си със Запада и Изтока едновременно.
Това разбира се не означава послушание. Турция трябва да има добри отношения, но трябва да може да взема свои собствени решения според собствените си интереси. Това прави сега президентът Ердоган. Отговорът му на неприемливото писмо беше да действа според турските интереси и да създаде собствен план за Сирия и той получи желаните от него резултати.
Той също така демонстрира решимостта на борбата на Турция срещу терора, като залови съпругата и сестрата на убития терористичен лидер на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади. Това е голямо постижение в борбата срещу групировката. Турция стана най-голямата жертва на терора на „Ислямска държава“ и се бори силно срещу него. Мисля, че ще има по-голямо сътрудничество между Вашингтон и Анкара в борбата с тероризма, а подробностите за това се очаква да бъдат обсъдени по време на срещата на 13 ноември.
***

Вашингтон. Сенатор Ранд Пол постави под въпрос стратегията на Белия дом да отрича, че президентът Тръмп е поставил условия за помощта за Украйна, аргументирайки се, че президентът има "всяко право" да го направи, цитира думите му американският вестник The Washington Examiner
В свое интервю, републиканецът от Кентъки защити телефонния разговор на президента на 25 юли с лидера на Украйна и настоя, че няма нищо лошо в това, че Тръмп обуславя военна помощ за страната, която се бори с корупцията.
"Мисля, че сме се загубили в цялата тази идея за поставяне на условия", каза той. "Ако не ви е позволено да давате помощ на корумпирани хора - винаги има задържане на помощ. Дори президентът Обама отказа помощ, знаете, той трябваше да даде оръжейна помощ. Конгресът каза:" Дайте им 300 милиарда долара оръжейна помощ," и той им изпрати одеяла.
„И така, президенти са се съпротивлявали на Конгреса. "Но също така президентите са отказали помощ и преди за корупция. Мисля, че е грешка да се каже:" О, той отказа помощ, докато не получи това, което искаше. " Е, ако това е корупция и той вярва, че има корупция, той има пълно право да откаже помощ. "
Пол нарече "грешка" администрацията на Тръмп да твърди, че президентът не се е ангажирал с помощ срещу определени действия на украинската администрация.
"Така че, мисля, че е голяма грешка някой да спори дали са поставени условия на Украйна. Не бих се аргументирал така. Бих казал, че всеки политик във Вашингтон, различен от мен на практика, се опитва да манипулира Украйна според своите цели - Менендес се опита, Мърфи се опита, Байдън се опита, Тръмп се опита - те всички го правят. Всички те се опитват да манипулират Украйна, за да започнат някакво разследване, или да прекратят разследване.“