Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Страна“ (Украйна): Какво следва след изтеглянето на войските от Петровское

09 ноември 2019 | 20:45

Снимка: АФП

Киев. В района на Петровское в Донбас започна изтеглянето на войските от двете страни на линията на съприкосновение - третото поред, след като Владимир Зеленски стана президент на Украйна, пише киевското издание “Страна“.
От тях най-безпроблемно протече процеса в Станица Луганская - очевидно поради ефекта на изненадата. Но следващите два епизода определено бяха на ръба на срива - и процесът беше активно нарушаван от украинска страна.
Започналият на 26 юни процес в Станица Луганская , приключва на още две места след цели четири месеца. Въпреки че самото събитие технически отнема максимум 3-4 дни.
Това предполага, че при голямо желание да се прекрати войната, както заявява Зеленски, беше реално процесът да завърши през лятото. През ноември трябваше да започне изтегляне в нови райони по цялата линия на фронта, имайки зад себе си размяна на затворници и среща в нормандския формат.
Вместо това обаче ситуацията, даже на фона на оттеглянето от Петровское, стигна до известна безизходица. Това се дължи предимно на загубата на време от администрацията на Зеленски - която противниците на мира използваха за мобилизиране на силите, а Русия и Европа - за ужесточаване на условията за срещата на Нормандската четворка.
Най-характерният пример за срива беше, разбира се, Золотое, където през октомври националистите дойдоха, а паралелно организираха анти-Щайнмайер-майдан в Киев. Те трябваше да бъдат увещавани да не се намесват почти през целия октомври.
Според слуховете властите е трябвало да направят политически бартер с Аваков, който контролира някои от националистите. Съдействието на Аваков при опитомяването им, според една версия, е било условието човек на Аваков да стане губернатор на Харковска област.
В Петровское нямаше нищо подобно. И, изглежда, нищо не предвещаваше проблеми. Но те се появиха.

За да се състои срещата в нормандския формат има три условия :
1. Размяна на затворници
2. Изтегляне на войски на три площадки,
3. Одобрението от Украйна на формулата на Щайнмайер - алгоритъм, чрез който избори на легитимни представители ще се проведат на неподконтролните територии, резултатите им се ще се фиксират от ОССЕ и Украйна ще предостави специален статут на региона.
Срещата в нормандски формат беше планирана още през септември. Изпълнението на условията обаче се забави. И в Золотое процесът започна да се бави открито. Изплашен от националистите, Киев официално наруши датата на изтегляне, договорена в Минск. След което условията на Москва за среща в нормандския формат започнаха да се затягат.
От Кремъл започнаха да звучат изявления, че с оглед на слабия договорен капацитет на Киев първо е необходимо да се постигне подробно съгласие по проекта за решение на срещата на върха и след това чак тя ще се осъществи.
Просто казано - в Москва искат да видят под каква форма Украйна ще въведе закон за специалния статут на Донбас, а също и според какъв закон ще се проведат избори там.
„Срещата в нормандския формат трябва да бъде предшествана от прилагането на формулата на Щайнмайер в украинското законодателство“, е условието в коментарите на пресслужбата на Кремъл след разговорите на Путин с Макрон и Меркел в края на октомври.
Всичко това напълно противоречи на сценария, обявен от Зеленски: да представи на Путин, Макрон и Меркел някои предложения от Украйна и да ги обсъди с квартета. Което, разбира се, изобщо не гарантира резултат от тази среща, с изключение на размяна на мнения. Освен това Зеленски вече каза, че автономните права на Донбас и амнистията ще изчезнат от документа за специален статут. Не се знае дали Москва би обсъждала изобщо подобно нещо.
Затова Кремъл казва, че е необходимо да се обменят мнения на местата, създадени за това - в работни групи в Минск, където са представени Украйна, Русия, ОССЕ и сепаратистите. В крайна сметка това може да стане и чрез лична телефонна комуникация между Путин и Зеленски (особено след като каналът вече е създаден).
Срещата на върха на лидерите на квартета е необходима само ако тази среща има какво да приеме.
И тогава пред Владимир Зеленски ще възникне сериозна дилема. Той ще бъде принуден да започне работа по закона за специален статут, който изтича през декември, много бързо. И очевидно е, че Руската федерация най-вероятно няма да позволи този документ да бъде променен по някакъв сериозен начин - в противен случай просто ще блокира по-нататъшното уреждане.
А прилагането на този закон може да струва на Зеленски нов анти-Щайнмайер-майдан.
Евентуално приемане на подобен закон би създало много неприятности на украинския президент, дори и да има гласовете за това.
Близостта на зимата, до която достигна Минският процес, изостря ситуацията. И така, сега темата за газа е добавена към въпроса с Донбас на срещата в Нормандския формат: транзитният договор с Русия приключва на 31 декември. Което поставя проблема с получаването на "синьо гориво" от Европа.
Ако през лятото Зеленски беше свършил „домашната си работа“ в Донбас (а той имаше всички лостове за това), темата за газа можеше да бъде решена отделно. Сега тя определено ще бъде представена на нормандската среща. И това е друг фактор за европейския натиск върху Украйна.
Нещо повече, неотдавнашните преговори за транзита на газ бяха осуетени поради отказа на Украйна да оттегли съдебните искове срещу „Газпром“. след което дори Дания - последният бастион на съпротивата срещу „Северен поток-2“ даде разрешение. Политическата подкрепа за Киев е едно, а перспективата Европа да остане без газ през следващата година е друго.

Тоест, сега за Руската федерация забавянето на срещата на Путин със Зеленски е дори от полза: след Нова година тя ще премине в състояние на спиране на транзита на газ през Украйна към Европа. Това ще увеличи допълнително натиска върху Киев от Берлин и Париж. Не е чудно, че говорителят на Путин Дмитрий Песков наскоро обяви, че е рано да се говори за срещата преди края на годината.
Трудно е да се каже как Владимир Зеленски ще отговори на тези предизвикателства. Вероятно след оттеглянето на войските мирният процес вече ще бъде сериозно задържан - опирайки се до необходимостта да се изпълни политическата част от Минските споразумения и газовите въпроси.
Сега Зеленски вероятно ще започне период на интензивни консултации както на вътрешния пазар, така и със западните партньори на Украйна. Ще се почувства реакцията на външните и вътрешните сили на тяхната готовност за компромиси с Русия по горните въпроси
Ако обаче не е възможно процесът да се доведе до реинтеграция на Донбас - а ако се съди по поведението на екипа на Зеленски, всичко ще стигне до това - тогава в Киев вече изпращат сигнали, че са готови напълно да замразят конфликта.
Вярно, има възражения. Както в случая, санкциите от Москва ще бъдат отменени. В крайна сметка позицията на Европа е - санкции до прилагането на споразуменията от Минск. И ако споразуменията бъдат денонсирани по инициатива на украинската страна, тогава санкциите ще приключат.

Превод и редакция: Юлиян Марков