БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„Телма“ (Македония): Инициативата „мини-Шенген“ продължава в Охрид

09 ноември 2019 | 18:46

Снимка: Агенция "Фокус"

Охрид. Форумът на лидерите на Западните Балкани в Охрид е поредната стъпка за инициативата „мини-Шенген“ и засилване на сътрудничеството между страните от региона, информира македонският телевизионен канал ”Телма“.
Този уикенд Охрид е домакин на тристранна среща на лидерите на Македония, Сърбия и Албания.
Към президента на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Македония Зоран Заев и на Албания Еди Рама също ще се присъединят председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич.
След срещата ще има пленарна сесия с Европейската банка за възстановяване и развитие, Съвета за регионално сътрудничество, Световната банка, Европейската комисия и други международни институции.
С подкрепата на Европейския съюз това ще бъде втората среща на Заев с Рама и Вучич. Точно преди месец в Нови Сад те приеха Декларация за свободния поток на стоки, капитали, услуги и хора.
Тримата лидери заявиха тогава, че Балканите вече не са "буре с барут", а регион на мир, стабилност и икономическо развитие, а инициативата ще създаде пазар за 20 милиона души, премахвайки бариерите и ще спести 26 милиона часа чакане на граничните пунктове. Те призоваха и други държави от Западните Балкани да се присъединят към тях.
"Мини-Шенген" е обещаваща инициатива, заяви вчера в Женева Матю Палмър, специалният пратеник на САЩ за Балканите. Той я вижда като демонстрация как лидерите поемат отговорност за собствената си съдба и контрол върху своето бъдеще. Палмър подчерта, че структурата на инициативата е отворена и че има място за Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Юлиян Марков