ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Проект за изкуствен интелект ще помага на хората, които са загубили гласа си да говорят

09 ноември 2019 | 14:51

Снимка: YouTube

Вашингтон. Пионерски център, насочен към запазването и пресъздаването на гласовете на хората с помощта на изкуствен интелект беше отворен в САЩ, като учените се надяват, че ще успеят да променят живота на хората, които изпитват трудности да говорят, пише британското издание The Guardian.
Според изследователите начинанието - съвместно усилие между Североизточния университет в Бостън и компанията “VocaliD“ - би могло да изиграе важна роля за поддържането на чувство за идентичност сред хората със състояния, вариращи от рак на гърлото до заболяване на моторните неврони, като им предложи шанс да говорят и да звучат като себе си.
Подходът на компанията е много по-сложен от просто изрязването на думи и свързването им заедно и вместо това използва алгоритми за учене – вид изкуствен интелект. Първата стъпка е да разполагат със записана човешка реч. След това, когато програмата е запомнила гласа, чрез приложение, потребителят въвежда това, което иска да каже и програмата го произнася.
Технологията, според ръководителя на проекта, се подобрява бързо - гласовете звучат все повече и повече като човешка реч, въпреки че все още да има какво да се направо за интонацията им.

Превод и редакция: Теодор Пенев