ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Денят 9 ноември в световната история

09 ноември 2019 | 08:36

Снимка: Агенция "Фокус"

В английската армия е отменено наказанието бой с пръчки през 1859 г. През 1911 г. в Париж е патентована неонованата реклама. Румъния нарушава Букурещкия мирен договор с Германия, като иска незабавно извеждане на немските войски от румънска територия през 1918 г. През 1951 г. САЩ първи провеждат подземно изпитание с атомна бомба. През 1989 г. Източногерманското правителство отваря границата на страната към Федерална република Германия – започва събарянето на Берлинската стена.
На този ден са родени: Иван Тургенев – руски писател; Алесандро Дел Пиеро - италиански футболист; Карл Сейгън – американски астроном и писател. На този ден умират: Ив Монтан (псевдоним на Иво Ливи) – френски актьор и певец; Шарл Мари де Гол - президент на Франция от 1959 до 1969 г.; британският поет Дилън Томас; Артър Невил Чембърлейн - английски общественик и държавник.2015 г.
Регионалният парламент на Каталуния приема план за съставяне на пътна карта за независимост от Испания до 2017 г.


2014 г.
В Каталония протича символично гласуване за независимост от Испания.


2005 г.
В Аман, Йордания, са взривени 3 хотела. 60 души загиват, а 115 са ранени.


2000 г.
Открит е Албиорикс - естествен спътник на Сатурн.


1994 г.
Открит е химичният елемент дармщадтий.


1989 г.
Източногерманското правителство отваря границата на страната към Федерална република Германия – започва събарянето на Берлинската стена.
След II световна война Берлин се разделя на окупационни зони между СССР, Великобритания, САЩ и Франция. През 1948 г. западните държави обединяват трите части и образуват демократичен магистрат. Източен Берлин е обявен за столица на Германската демократична република на 7 октомври 1949 г. След смъртта на Сталин през 1953 г. на чело на СССР застава Никита Хрушчов. По това време различията между Източна и Западна Германия са огромни (въпреки че договорно Германия не е разделяна) – например Федерална република Германия влиза в НАТО, докато Германската демократична република е част от Варшавския пакт и т.н. В Берлин Хрушчов вижда тотална заплаха от западните шпиони, както и прекрасна възможност за напускане на съветската територия на хора, които търсят по-добър живот на запад. Хрушчов намира крайно решение на проблема. На 13 август 1961 година между Източен и Западен Берлин са вдигнати бариери, по-късно заменени с бетонени стени. Забранено е преминаването на военни и цивилни. Танковете на СССР се изправят срещу тези на САЩ. Готова е да избухне истинска война. Все пак всички страни приемат стената, дори и САЩ. Затова си решение президентът Кенеди е строго критикуван, но в своя защита той посочва “По-добре стена, отколкото война”.
След падането на Берлинската стена Берлин става столица на вече обединената Германия (3 октомври 1990 г.).


1967 г.
Излиза първият брой на списание “Rolling Stone”.


1960 г.
Демократът Джон Кенеди е избран за президент на САЩ. Той е роден на 29 май 1917 г. в Бруклейн, Масачусетс. Завършва икономика в Харвардския университет. През 1941-1945 г. служи във военноморския флот на САЩ в Тихия океан. Занимава се с журналистика (1945 г.). През 1947— 1953 г. е член на Палатата на представителите в Конгреса на САЩ от щата Масачусетс (от листата на Демократическата партия). През 1953—1961 г. е сенатор. На изборите през 1960 г. побеждава кандидата на Републиканската партия Ричард Никсън. Встъпва в длъжност президент на САЩ на 20 януари 1961 г. Вътрешната програма на президента е свързана с ускоряване на темповете на икономическия растеж и ограничаване на расовата дискриминация. Във външната политика администрацията му сменя доктрината за "масираното възмездие" с доктрината за "гъвкавото реагиране". Призовава за укрепване на военните блокове и за нарастване на военната мощ на САЩ, намесва се в решаването на спорни международни проблеми по пътя на преговорите. Обявява се за по-реалистичен подход в отношенията със СССР. През 1963 г. кабинетът му подписва Московския договор за забрана на изпитанията с ядрено оръжие в трите сфери. Политическият курс на Кенеди предизвиква нападки от страна на крайно реакционните кръгове на САЩ. Убит е на 22 ноември 1963 г., погребан е в Арлинггьнското национално гробище.


1953 г.
Камбоджа придобива независимост от Франция и става конституционна монархия.


1951 г.
САЩ първи провеждат подземно изпитание с атомна бомба.
Бомбата с делене (атомна бомба) се състои от две или повече маси от подходящо делящо се вещество (например уран 235 или плутоний 239), всяка от които е по-малка от критичната маса. При взривяване на бомбата подкритичните маси се събират светкавично и образуват надкритична група така, че едно делене в момента на контакта дава началото на неуправляема верижна реакция. Освободената от нея ядрена енергия предизвиква опустошителен взрив, ефектът от който е сравним с взривяването на десетки килотона тротил.


1942 г.
Американският радист Гари Тернер поставя световен рекорд като предава 175 знака от Морзовата азбука по ръчен предавател.
Морзовата азбука е международен телеграфен код, при който на всяка буква и цифра от 0 до 9 съответства комбинация от сигнали с кратка (точка) и голяма (тире) продължителност.

Канада прекъсва дипломатическите отношения с Франция.


1939 г.
Немските спецслужби в Холандия залавят двама англичани, обвинени в организация на похищение срещу Хитлер.


1938 г.
В Германия по време на т. нар. “Кристална нощ” нацистите разрушават и запалват 267 синагоги, а повече от 30 000 евреи са изпратени в концентрационни лагери. През 1988 г. денят е обявен за Международен ден за борба срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма.


1918 г.
Германският кайзер Вилхелм II абдикира и напуска страната два дни преди германското командване да подпише своята капитулация в Първата световна война. Германия е обявена за република.
Вилхелм II е пруски крал и германски император, коронясан през 1888 г. Роден е през 1859 г. в Берлин. Син е на Фридрих III и на императрица Виктория, сестра на Едуард VII. Освобождава се от опекунството на Бисмарк и усвоява политика, която цели развитието на мощта и благосъстоянието на Германската империя чрез подема на земеделието и индустрията, чрез създаване на множество усъвършенствани стопански мероприятия, чрез увеличаване на армията и бойния материал и чрез създаване на силна военна флота. През неговото царуване Германия става една от най-мощните държави в света. Вилхелм II допринася също за разширяването на германските колониални владения (Кяу Чеу, Камерун), но неговата балканска политика и големите му симпатии към мюсюлманите и специално към турците безпокоят Русия, Франция и Англия. В съглашенските среди смятат Вилхелм II за главен виновник за I световна война. След злополучното за Германия завършване на войната, на 10 ноември 1918 г. бяга в Холандия. На 28 ноември същата година подписва абдикацията си от германския престол.


1911 г.
В Париж е патентована неонованата реклама.


1906 г.
Теодор Рузвелт става първият президент на САЩ, който посещава друга държава, като прави 17-дневна визита в Панама и Пуерто Рико.

1872 г.
Пожар в Бостън унищожава 930 сгради, загиват 12 души.


1859 г.
В английската армия е отменено наказанието - бой с пръчки.


1837 г.
Английският филантроп Мойсей Монтефьор става първият евреин, удостоен с рицарска титла.1813 г.
Американската войска разбива индианското племе Крик в битката при Таледеги.


1799 г.
С помощта на армията Наполеон ликвидира режима на Директорията (т.нар. преврат от 18 брюмер) и според новоприетата конституция властта преминава в ръцете на трима консули, първи от които става самият Наполеон.


1711 г.
В писмо изпратено от Алба Юлия (Трансилвания, Румъния), се съобщава, че “тези дни оттам минал братовчедът на архиепископ Станиславов, когото турците накарали насила да приеме исляма, но той успял да избяга и отново приел католичеството”. Това е Никополският католически епископ Филип Станиславов, автор на книгата “Абагар”, издадена в Рим през 1651 г. Книгата представлява молитвеник, предназначен за покатоличените павликяни в България. Книгата “Абагар” е написана на кирилица. Родствениците на Филип Станиславов – Иван и Михаил Станиславови се сражават по време на Чипровското въстание. През 1745 г. Никола Станиславов – най- младият потомък на семейството на Иван Станиславов, получава от императрица Мария-Терезия благородническа титла.
На тази дата са родени:

1974 г.
Роден е Алесандро Дел Пиеро - италиански футболист.

1934 г.
Роден е Карл Сейгън – американски астроном и писател. Основател на научната дисциплина астробиология в началото на 60-те години на 20-ти век и предложил идеята за програмата СЕТИ за търсене на извънземен разум. Неговата научна и творческа дейност е пряко свързана с НАСА. Взема активно участие в програмата "Вояджър". Сейгън става световно-известен с научно-популярните си книги и със съавторството си в телевизионния сериал “Космос”. Той също така е автор и на романа “Контакт”, който има екранна реализация от 1997 година с Джоди Фостър в главната роля.
Умира на 20 декември 1996 г. в Сиатъл, САЩ.

1929 г.
Родена е Александра Николаевна– руска композиторка. Завършва Московската консерватория в класа по композиция на проф. В. Я. Шебалин (1953 г.). Авторка е на детски песни, на музика към филми, оркестрови произведения, вокални цикли - "Прегръщайки небето" (1965-1966 г.), "Песни за Ленин" (1969-1970 г.), "Съзвездието на Гагарин" (1970-1971 г.). Най-популярните й песни са: "Песен за тревожната младост" (1958 г.), "Куба - любов моя" (1962 г.), "Най-важното, младежи - сърцето да не старее" (1963 г.), "Старият клен" (1962 г.), "Нежност" (1966 г.) (първа награда на фестивала в Сочи), "Ненагледен мой" (1970 г.), "Мелодия" (1973 г.), "Надежда" (1974 г.) и др.


1918 г.
Роден е Спиро Агню – вицепрезидент на САЩ, принуден да подаде оставка през 1973 г. заради обвинения в укриване на данъци. Умира на 17 септември 1996 г. в Берлин, щата Мериленд.


1912 г.
Роден е Николай Трофимович Федоренко - руски филолог, синолог, държавник и дипломат, професор (1953 г.), член на АН на СССР (1980 г., чл. кор. от 1958 г.). Завършва Московския институт по източни езици (1937 г.). Извънреден и пълномощен посланик на СССР (1954 г.), зам.-министър на външните работи (1955-1958 г.), посланик в Япония (1958-1962 г.), постоянен представител на СССР в ООН и Съвета за сигурност (1963-1968 г.). Гл. редактор на сп. “Иностранная литература”. Автор на повече от 36 монографии по история на културата на Китай и Япония, кит. класическа и съвременна литература и по общотеоретични проблеми на литературата и изкуството и на мемоарните книги “Дипломатически записки”, “Специалният район на Китай” и др.


1888 г.
Роден е Жан Моне – френски държавник, който след Втората световна война е един от инициаторите за създаването на първите интегрирани европейски структури. (Умира през 1979 г. ).


1885 г.
Роден е Херман Вейл - германски математик. Завършва университета в Гьотинген (1908 г.). През 1913-1930 г. е професор в Цюрихската политехника, през 1930-1933 г. - в Гьотингенския университет. През 1933 г. емигрира в САЩ, работи в Института за перспективни изследвания (Institute for Advanced Study) в Принстън. Трудовете му са посветени на тригонометричните редове и редовете на ортогоналните функции, разработва теория на функцията на комплексното променливо, проявява интерес и към диференциалните и интегралните уравнения. Въвежда в теорията на числата т. нар. "сума на Вейл". Най-значителните му разработки са върху теорията на постоянните групи, както и върху тяхното представяне и приложение в геометрията и физиката. Представител на интуиционизма в областта на философията на математиката.


1841 г.
Роден е Едуард VII - крал (от 1901 г.), първи от Сакс Кобург Готската династия (от 1917 г. Уиндзорска династия). Участва активно в създаването на Антантата. При среща с император Франц Йосиф I неуспешно се опитва Австро-Унгария да не се съюзява в Германия. Влиянието му във вътрешната политика е незначително. Умира на 5 май 1910 г. в Уиндзор.


1818 г.
Роден е Иван Тургенев – руски писател.
Иван Сергеевич Тургенев е член на Петербургската АН от 1860 г.. През 1837 г. завършва Философския факултет на Петербургския университет (1837 г.), продължава образованието си в Берлин и Рим. Магистър е по философия на Петербургския университет (1842 г.). Първите му публикувани творби са стихове и поеми - “Параша” (1843 г.), “Помешчик” (1846 г.), “Андрей” (1846 г.), които са високо оценени от Белински. През 1847 г. излиза първата му прозаична творба “Хор и Калинич”, включена по-късно в цикъла разкази “Записки на ловеца” (1852 г.). Пише пиеси: “Храненикът” (1857 г.), “Месец на село” (1850, изд. 1855 г.). В социално-психологическите си романи “Рудин” (1856 г.), “Дворянско гнездо” (1859 г.), “В навечерието” (1860 г.), “Бащи и деца” (1862 г.) и повестта “Ася” пресъздава герои, представители на загиващата дворянска култ и новите герои на епохата - разночинци и демократи, образи на самоотвержени руски жени. В романите “Дим” (1867 г.) и “Целина” (1877 г.) изобразява живота на руските емигранти, народническото движение в Русия. В края на живота си създава лирико-философските “Стихотворения в проза” (1882 г.). Тургенев оказва съществено влияние върху развитието на руската и световна литература. Иван Сергеевич Тургенев умира през 1883 година.

Роден е Велимир Хлебников (Виктор Владимирович)– руски поет. В периода 1903-1911 г. учи във Физико-математическия факултет на Казанския университет, а по-късно във Физико-математическия и Историко-филологическия факултет на Петербургския университет. През 1905 г. са публикувани първите му естественонаучни съчинения, а първите му литературнонаучни съчинения - през 1908 г. Хлебников влиза в литературното обединение “Гилея”, печата във футуристичните издания. Създава поемите: “Жерав” (1910 г.), “Шаманът и Венера” (1912 г.), “Война в мишеловка” (1915-1919 г.), “Ладомир” (1921 г.), “Нощ в окопа” (1921 г.), “Нощ пред Съветите” (1921 г.), “Нощен обиск” (1921 г.). Като отделни книги излизат “Изборник” и “Творения” (1914 г.). Много от малките му произведения в ранния период от творчеството му имат експериментален характер (“Смешно заклинание” и др.). Пише драми (“Маркиза Дезес”, 1910 г.; “Зангези”, 1922 г., и др.), проза (“Ка”, 1916 г., “Октомври на Нева”, 1917-1918 г., “Разин”). Хлебников се опитва да провери чрез математически изчисления и изясняване на “законите на времето” мечтата за всемирното братство между хората, поетическите предчувствия за “новото космическо съзнание”: кн. “Учител и ученик” (1912 г.), “Времето - мяра за света” (1916 г.), “Дъските на съдбата” (1922 г.). Стреми се към синтетизъм на знанието, към сближаване на методите на науката и изкуството, опитвайки се по този начин да открие възможността за създаване на “нова митология” и “свръхезик” на свободното човечество.


1801 г.
Роден е Гейл Борден - американски бизнесмен, изобретател на кондензираното мляко.


На тази дата умират:

1991 г.
Умира Ив Монтан (псевдоним на Иво Ливи) – френски актьор и певец. Роден е на 13 октомври 1921 г. в Монсумано Алто, Италия в семейство на италиански евреи, които за да се спасят от фашистко преследване емигрират в Марсилия, където Ив Монтан припечелва пеейки в кафенетата. Дебютира в Париж през 1944 г., където се среща с Едит Пиаф. В киното е от 1946 г. (“Вратата на нощта”, режисьор М. Карне); през 1949 г. се запознава със С. Синьоре, която му става съпруга (1951 г.) Автор е на мемоарите “Пълна със слънце глава” (1956 г.). Умира докато подготвя концерта си в Спортния дворец в Париж. Погребан е в гробището Пер Лашез. Филмография: “Идолът” (1948 г.), “Възнаграждение за страха” (1953 г.), “Салемските вещици” (1956 г.), “Големият син път” (1957 г.), “Хора и вълци” (1957 г.), “Светлище” (1960 г.), “Хайде да правим любов” (1960 г.), “Войната свърши” (1966 г.), “Гори ли Париж?” (1966 г.), “Живееш, за да живееш” (1967 г.), “Z” (1969 г.), “Червеният кръг” (1970 г.), “Всичко е наред” (1972 г.), “Обсадно положение” (1973 г.), “Венсан, Франсоа, Пол и другите” (1974 г.), “Дивакът” (1975 г.), “Питон 357” (1977 г.), “Пътищата на юг” (1977 г.), “И като Икар” (1979 г.), “Блясъкът на жената” (1980 г.), “Избор на оръжие” (1981 г.), “Ало, келнер” (1983 г.), “Старецът и детето” (1986 г.), “Завръщането на Нечаев” (1991 г.), “ИП-5” (1992 г., на екран след смъртта му).


1970 г.
Умира Шарл Мари де Гол - президент на Франция от 1959 до 1969 г., генерал. Роден е на 22 ноември 1890 г. Председател е на временното правителство (1944-1946 г.). Заема поста министър-председател от юни до декември 1958 г. Офицер е в I световна война; бригаден генерал е в битката за Франция през май 1940 г. След капитулацията през юни 1940 г. възглавява комитета "Свободна Франция" в Лондон. През 1943 г. създава Френския комитет за национално освобождение. Поставя основите на Петата република, създава нова конституция; ликвидира алжирската криза. Подава оставка след референдум, гласувал недоверие към реформите (1969 г.).


1953 г.
Умира британският поет Дилън Томас (роден 1914 г. ).


1952г.
Умира Хаим Вайцман - израелски държавник и политик; професор по химия. Роден е на 27 ноември 1874 г. близо до Пинск. Получава образованието си в Русия, Германия и Швейцария. Един от лидерите на ционисткото движение. През 1920-1931 г. и 1935-1946 г. е президент на Световната ционистка организация, а през 1929-1931 г. и 1935-1946 г. - на Европейското агентство за Палестина. Първи президент на новосъздадената държава Израел (1948-1952 г.).


1940 г.
Умира Артър Невил Чембърлейн - английски общественик и държавник, един от лидерите на Консервативната партия. Роден е на 18 март 1869 г. в Ечбастан, Бирмингам. Син на Дж. Чембърлейн. Завършва елитарно училище в Ръгби и Бирмингамския колеж. Дълго време работи като предприемач. Кмет на Бирмингам (1915-1916 г.), депутат в Парламента от Консервативната партия (от дек. 1918 г.). Министър на пощите (1922-1923 г.), министър на здравеопазването (1924-1929 г., 1931 г.), министър на финансите (1923-1924 г., 1931-1937 г.). Председател на Консервативната партия (1931-1933 г.). Министър-председател и лидер на Консервативната партия (1937-1940 г.). Като министър-председател подписва Мюнхенското съглашение (1938 г.), което ликвидира независимостта на Чехословакия и я прави протекторат на фашистка Германия. Политиката на умиротворяване, провеждана от Чембърлейн, довежда до II световна война, в която Великобритания се намесва при крайно тежки и сложни условия. След военните неуспехи на Великобритания Чембърлейн подава оставка (1940 г.) като министър-председател, но остава в правителството на У. Чърчил и лидер на Консервативната партия (до септeмври 1940 г.).За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история - БАН, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;
Исторически архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.;