БалканиВИЖ ВСИЧКИ

A1 On (Македония): Страните от Западните Балкани се надяват на хърватското председателство

08 ноември 2019 | 18:43

Снимка: Kosova Press

Женева. Страните от Западните Балкани се надяват на хърватското председателство на Съвета на ЕС за положителен отговор от Европейския съюз в Загреб, пише македонският информационен портал A1 On.
Хърватският премиер Андрей Пленкович подчерта, че Хърватия възнамерява да помогне на своите съседи и би било "идеално да се постигнe консенсус" за започване на преговори със Скопие и Тирана до май.
„Ние не сме нито прекалени оптимисти, нито големи ентусиасти, но този процес трябва да продължи. Без тази перспектива не можем да разчитаме на ускорено икономическо развитие, истински демократични ценности и сътрудничество и съответно по-нататъшно повишаване на стабилността и сигурността на нашите непосредствени съседи“, каза Пленкович.
Той коментира и паметника на генерала от Югославската народна армия Младен Братич, който ръководи офанзивата на Вуковар по време на войната за независимост на Хърватия.
Пленкович обяви, че Хърватия ще изпрати официална протестна нота до Сърбия, като подчерта, че е казал същото на сръбския президентът Александър Вучич. Той добави, че Вучич е поканен да посети Загреб, а дали ще дойде, трябва да реши сам.
Реакцията веднага бе последвана думите на от сръбския президент, който попита защо в Хърватия има имена на улици на хора, осъдени за тероризъм в Швеция. „ Как хърватските журналисти не ги е срам да ме питат за това и да имате улица „Миле Будак“? И дали ще дойда в Загреб ще реша скоро“, каза Вучич.

Превод и редакция: Юлиян Марков