Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на международните новини до 18 часа (Агенция "Фокус")

08 ноември 2019 | 18:00

Снимка: АФП

Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще проведат телефонен разговор в събота, 9 ноември, в който ще обсъдят ситуацията в Сирия. Това обяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.
В четвъртък Ердоган обяви, че възнамерява да обсъди ситуацията в Сирия с руския президент Владимир Путин. Съответното той обяви на пресконференция в Анкара. „Снощи (сряда, 6 ноември – бел.р.) проведох разговор с [президента на САЩ Доналд] Тръмп. След това също ще преговарям с Путин за оценка на ситуацията [в Сирия]", обясни Ердоган.
Според президента на Турция, Анкара „ще изпълни докрай своята част от задълженията по постигнатите споразумения". „Ние не отстъпваме от меморандума“ от Сочи, добави турският държавен глава.
На 9 октомври Анкара обяви, че ще проведе операция „Извор на мира“ в Северна Сирия с цел създаване на буферна зона там. Тя трябва да се превърне в защитен пояс за турската граница. Според плана на Анкара сирийските бежанци, приети в Турция, ще могат да се върнат в зоната за сигурност. Дамаск определи операцията като агресия, а международната общност осъди действията на Анкара.
На 22 октомври президентите на Русия и Турция проведоха среща в Сочи, на която подписаха меморандум за съвместни действия за разрешаване на ситуацията в североизточната част на Сирия. Руската военна полиция и сирийските гранични служители от обяд на 23 октомври бяха въведени в райони, граничещи с 30-километровата зона за сигурност, създадена от Турция. На 29 октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че кюрдите са завършили изтеглянето на въоръжените си части от зоната за сигурност. На 1 ноември руските и турските военни проведоха първия съвместен патрул на изток от река Ефрат.
***

Подгорица. Черна гора не се интересува от проекта за „мини Шенген" - единственото икономическо пространство в Западните Балкани, което открива възможност за непрекъснат поток от хора и стоки без граници, съобщава босненският информационен портал Capital.ba.
Медията припомня, че идеята бе подкрепена от сръбския президент Александър Вучич, който заедно с премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама скрепиха с подписи съответната инициатива на среща в Нови Сад миналия месец. Впоследствие други страни от региона бяха призовани да се присъединят.
Освен Черна гора, която ясно заяви, че не проявява интерес, Албания е обусловила участието си с това на Косово, което се стреми да бъде част от регионалното сътрудничество, в резултат на което Централноевропейското споразумение за свободна търговия (CEFTA)ще загуби значение, твърди порталът.
Отбелязва се, че черногорците са представили официалната си позиция пред институциите на Босна и Херцеговина, т.е. пред посолството на БиХ в Подгорица. В статията се посочва, че Черна гора е удовлетворена от настоящото ниво на регионално сътрудничество, което дава възможност на държавите да напредват в европейската интеграция и че тази инициатива трябва да се разглежда с повишено внимание, тъй като няма конкретен принос за насърчаването на регионалните отношения.
„Последицата от инициативата може да бъде разпокъсаност в самите Западни Балкани; тя може да бъде използвана за политически цели в отделни страни в региона и отклоняване на тези страни от европейския път“, се казва в официалния документ на черногорското правителство.
Министърът на външната търговия и икономическите отношения на БиХ Мирко Сарович, който е най-големият защитник на присъединяването на страната към инициативата, разкрива пред портала, че също се е опитал да убеди черногорския посланик в Сараево в целесъобразността на проекта.
„Това, което той чу от мен, беше много приемливо за него - а то е, че инициативата е практически реформа на споразумението CEFTA", обясни Сарович. Съгласно думите му, споразумението показва много недостатъци, особено при спорове за многобройните бариери. В тази връзка той подчерта необходимостта от реформирането и усъвършенстването му, в съответствие с опита от миналото.
Въпреки че идеята за общо икономическо пространство е само зараждаща се, вече е ясно, че ще бъде много трудно да се реализира напълно, коментира порталът. Според медията Черна гора няма много развита търговия със съседните страни, което е причината да не се интересува от допълнително отваряне на границите в региона чрез „мини Шенген“.
***

Техеран. Решението на Техеран да продължи да намалява ангажиментите си по Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД) за ядрената програма на страната нямаше да бъде взето, ако САЩ бяха престанали да подкопават споразумението от 2015 г. и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предава РИА Новости.
„Започна доставката на газ за съоръжението във Фордо. Това нямаше да се случи, ако САЩ бяха намерили сили да спрат да подкопават резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, СВПД и съответно европейските страни по споразумението – да изпълнят обещанията си. Става въпрос за задължения“, подчерта Захарова.
Считано от 6 ноември, Иран започна нова, четвърта по ред фаза на намаляване на ангажиментите си по ядреното споразумение, подписано със световните сили през лятото на 2015 г. Това обяви държавният глава на страната Хасан Роухани по-рано рази седмица.
Съгласно думите му, Техеран ще започне да използва центрофуги в съоръжението във Фордо на 6 ноември. „Четвъртата фаза [намаляване на задълженията] ще започне с инжектирането на газ в центрофугите във Фордо", поясни иранският президент.
Прекратяването на дейността в завода в планините близо до свещения шиитски град Кум беше едно от ограниченията за ядрените дейности, които Иран прие в замяна на премахването на международните санкции. Съответното бе скрепено в договора за ядрената програма на близкоизточната република, подписан през лятото на 2015 г. Миналата година САЩ обявиха изтеглянето си от сделката, след което наложиха санкции на Иран. В отговор Техеран започна поетапно спиране на изпълнение на ангажиментите си по договора.
По-рано тази седмица бе обявено също, че производството на обогатен уран в Иран е достигнало до пет килограма на ден, повече от 10 пъти над нивото отпреди два месеца, когато страната се отказа от редица ангажименти по споразумението от 2015 г. за ядрената програма на Техеран. Иран също e разработил две нови усъвършенствани центрофуги, едната от които преминава през тестове. Съответното съобщи Али Акбар Салехи, ръководителят на Иранската организация за атомна енергия.
***

Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган не изключва възможността Анкара да продължи трансграничната операция „Извор на мира“ в Северна Сирия, предава TACC.
Това каза турският лидер пред репортери на борда на самолета, с който се връщаше в Анкара след визитата си в Унгария.
„Несъмнено, ние няма да оставим този въпрос, докато последният терорист не напусне региона. Ние няма да напуснем Сирия, докато другите страни не си отидат. Подкрепяме териториалната цялост и единството на Сирия“, заяви Ердоган в отговор на въпрос на журналисти за това дали е възможно операцията да продължи.
В същото време турският лидер подчерта, че Анкара "не иска да раздели" Сирия. Според него Турция има право да провежда операции въз основа на Аданското споразумение.
"Ако (регионът) не бъде освободен от терористични организации, тогава ще продължим (операцията) в рамките на Аданското споразумение", добави Ердоган.
Аданското споразумение е подписано на 20 октомври 1998 г. в резултат от преговори между представители на Анкара и Дамаск, след което сирийското правителство се съгласява да престане да сътрудничи на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), разглеждана в Турция като терористична организация.
На 9 октомври 2019 г. Турция започна операция „Извор на мира“ в Северна Сирия. Нейната цел е да се създаде зона за сигурност по сирийско-турската страница, която да бъде изчистена от членове на кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), според Турция крило на ПКК. Освен това там Анкара планира да засели голяма част от сирийските бежанци, намиращи се в Турция в момента. По-късно беше постигнат меморандум с Русия, според който кюрдските формирования ще се изтеглят от границата, а Турция ще прекрати операцията.
По-рано Ердоган заяви, че ОНС все още не са изтеглили своите сили от Североизточна Сирия.
***

Сараево. Председателстващия Президиума на Босна и Херцеговина (БиХ) Желко Комшич ще покани посланика на Париж в страната за разговор, в който да бъде изяснена позицията на президента на Франция Еманюел Макрон, след изказването му за The Economist, пише вестник The Sarajevo Times.
Френският президент нарече БиХ „тиктакаща бомба със закъснител“ и най-голямото притеснение за Европа на Балканите, заради нейният „проблем със завръщащите се джихадисти“.
„Ако си загрижен за този регион, първият въпрос не е нито Македония, нито Албания, а Босна и Херцеговина. Това е бомба със закъснител, която тиктака точно до Хърватия и която е изправена пред проблем със завръщащите се джихадисти“, заяви Маркон.
***

Дамаск. Сирийският конституционен комитет прекъсва работата си в Женева за две седмици, за да се събере отново на 25 ноември. Това обяви в на пресконференция в Женева специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Геир Педерсен, предава TACC.
"Следващият кръг от дискусии ще започне на 25 ноември", каза той.
Редакционната група на Сирийския конституционен комитет, състояща се от 45 експерти (по 15 от правителството, опозицията и гражданското общество на Сирия), започна работа на 4 ноември. Координирането на списъка на неговите участници беше основният практически резултат от първите три дни от работата на комитета, която започна на 30 октомври. Сирийският конституционен комитет има общо 150 делегати - по 50 от правителството, опозицията и гражданското общество.
***

Москва. Стратегически безпилотен летателен апарат на Американските военновъздушни сили RQ-4B Global Hawk е извършил петчасов разузнавателен полет близо до линията на съприкосновение в Донбас, по време на който на няколко пъти се е приближил до руските граници, предава руската агенция Интерфакс.
Маршрутът на полета на американския дрон до Донбас е минал през Гърция, България и Румъния. Той премина границата на Украйна на север от Молдова.
Това е първият полет на американския дрон RQ-4 Global Hawk над Донбас през ноември. Миналия месец е имало три подобни полета по линията на съприкосновение в Донбас и в близост до руските граници, включително на 8, 19 и 24 октомври.
Апаратът RQ-4 Global Hawk е проектиран да извършва стратегическо въздушно разузнаване дълбоко в противниковата територия за дълго време. Когато лети на голяма надморска височина, той е в състояние да изследва големи площи, да извършва разузнаване на точкови цели с висока разделителна способност и да предава разузнавателна информация в реално време.
***

Женева. Външният министър на Гърция Никос Дендиас проведе среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Женева в кулоарите на Световния икономически форум за стратегически диалог за Западните Балкани. Според дипломатически източници Дендиас е обменил мнения с Чавушоглу по въпроси от двустранен и регионален интерес, предава гръцката агенция ANA-MPA.
Веднага след срещата си с Чавушоглу, Дендиас се срещна с външния министър на Северна Македония Никола Димитров в светлината на неотдавнашното решение на ЕС да откаже да определи дата за започване на преговори за присъединяването на страната към ЕС. Гръцкият министър посочи Гърция като твърд и постоянен поддръжник на европейските перспективи на Северна Македония, като същевременно отбеляза необходимостта от стриктно спазване на условията на Преспанското споразумение в неговата цялост. Двамата министри са се съгласили от необходимостта за заздравяване на двустранните отношения.
***

Атина. Бомбардировач B-52 на Американските военновъздушни сили за първи път се приземи в Гърция, според съобщение от военноморската и военновъздушна база „Суда Бей“ на остров Крит, информира гръцкото електронно англоезично издание Greek Reporter.
Самолетът е кацнал там поради неблагоприятни атмосферни условия, се казва в съобщението на базата.
Военноморската база „Суда Бей“ е основна военноморска база на Гръцкия военноморски флот и на НАТО в залива Суда на гръцкия остров Крит.
Тя е втората по големина военноморска база на гръцкия флот по брой базирани там бойни кораби и е най-голямата и най-известната военноморска база за Съединените щати и НАТО в източното Средиземно море.
Базата разполага с единственото дълбоководно пристанище в Южна Европа и Средиземно море, което е подходящо за ремонт и поддръжка на най-големите самолетоносачи, наречени „суперсамолетоносачи“.
Единствените други възможности за ВМС на САЩ за поддържане на този тип кораби са базата в Норфолк в САЩ и в Дубай в Персийския залив.
***

Кишинев. Парламентарната група на Партията на социалистите на Република Молдова (ПСРМ) е регистрирала в парламента инициатива за гласуване на вот на недоверие на коалиционното правителство на Мая Санду,чийто коалиционен партньор са социалистите. То на своя отговорност промени процедурата за назначаване на главен прокурор. Това обяви на парламентарно заседание депутатът от ПСРМ Василий Боля, цитиран от TACC.
"Парламентарната група на Партията на социалистите внесе вот на недоверие срещу правителството, което пое отговорност за законопроект, който нарушава конституцията", каза Боля.
Оставката на кабинета ще бъде обсъдена на следващото парламентарно заседание през другата седмица. Опозиционната Демократическа партия на Молдова вече изрази готовност да подкрепи вота на недоверие.
Конфликтът възникна около избора на новия главен прокурор. Според конституцията той се назначава от президента на страната по предложение на Висшия прокурорски съвет. По-рано правителството, на своя собствена отговорност, внесе поправка в закона за Прокуратурата, според който премиерът лично ще предложи на Висшия прокурорски съвет избор между двама кандидати, тъй като комисията, сформирана от Министерството на правосъдието, не се справи с тази задача.
Партията на социалистите на Република Молдова сформира парламентарно мнозинство с Партията на действието и солидарността на Санду и платформата „Достойнство и истина“. Според Боля процедурата за назначаване на нов главен прокурор е била предвидена в коалиционното споразумение. Освен това действията на премиера противоречат на конституцията, отбеляза той.
***

Женева. „Европейската перспектива на Западните Балкани, която е в основата на ангажираността на САЩ в региона повече от 20 години, не се е променила и няма да се промени“, заяви Матю Палмър, заместник-помощник на държавния секретар на САЩ и специален представител на САЩ за Западните Балкани на Форума за Западните Балкани в Женева, цитиран от белградското Радио “Б 92“ .
"Точно поради това неуспехът на Европейския съвет да постигне консенсус за започване на преговори със Северна Македония и Албания беше толкова разочароващ, но въпросът все още не е решен. Надяваме се, че Европейският съвет ще успее да преразгледа позицията си и да постигне напредък на срещата на лидерите в Загреб и ще постигне необходимия консенсус да започне този важен процес, като изпрати важен сигнал до региона ", каза Палмър.
"Междувременно, тъй като САЩ поемат по-голяма роля в Западните Балкани и ЕС е изложен на риск да бъде възприет в региона като оттеглящ се, самият регион поема инициативата. Сърбия, Албания и Северна Македония поемат ангажимента за подобряване на съвместното сътрудничество чрез инициативата, наречена „мини Шенген“ и показват, че лидерите в региона поемат отговорност за собствената си съдба, контролирайки собственото си бъдеще “, отбеляза американският представител.
Според него структурата на тази инициатива е отворена, има място за Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово.
"Това е обещаваща инициатива и тя ни има подкрепата и ние сме ангажирани да работим в партньорство с лидерите на Западните Балкани, за да постигнем напредък", заключи Палмър.