БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Матю Палмър: Балканският „мини-Шенген“ има американската подкрепа

08 ноември 2019 | 17:56

Снимка:

Женева. „Европейската перспектива на Западните Балкани, която е в основата на ангажираността на САЩ в региона повече от 20 години, не се е променила и няма да се промени“, заяви Матю Палмър, заместник-помощник на държавния секретар на САЩ и специален представител на САЩ за Западните Балкани на Форума за Западните Балкани в Женева, цитиран от белградското Радио “Б 92“ .
"Точно поради това неуспехът на Европейския съвет да постигне консенсус за започване на преговори със Северна Македония и Албания беше толкова разочароващ, но въпросът все още не е решен. Надяваме се, че Европейският съвет ще успее да преразгледа позицията си и да постигне напредък на срещата на лидерите в Загреб и ще постигне необходимия консенсус да започне този важен процес, като изпрати важен сигнал до региона ", каза Палмър.
"Междувременно, тъй като САЩ поемат по-голяма роля в Западните Балкани и ЕС е изложен на риск да бъде възприет в региона като оттеглящ се, самият регион поема инициативата. Сърбия, Албания и Северна Македония поемат ангажимента за подобряване на съвместното сътрудничество чрез инициативата, наречена „мини Шенген“ и показват, че лидерите в региона поемат отговорност за собствената си съдба, контролирайки собственото си бъдеще “, отбеляза американският представител.
Според него структурата на тази инициатива е отворена, има място за Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово.
"Това е обещаваща инициатива и тя ни има подкрепата и ние сме ангажирани да работим в партньорство с лидерите на Западните Балкани, за да постигнем напредък", заключи Палмър.

Превод и редакция: Юлиян Марков