ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Китай забранява на децата да играят компютърни игри до късно

08 ноември 2019 | 15:21

Снимка: АФП

Пекин. Китай въведе нова наредба, според която се въвежда вечерен час за непълнолетни, играещи видеоигри до късно, което по думите на правителството е опит на Пекин да се бори с проблем, който „наранява физическото и ментално здраве на децата“, пише британското издание The Guardian.
Според регулациите, публикувани в Държавен вестник, геймърите под 18 години няма да могат да играят онлайн игри между 10 вечерта и 8 сутринта. Освен това по време на седмицата, децата и тийнейджърите могат да играят само по 90 минути на ден. През уикендите те ще могат да прекарат по три часа пред компютрите.
Новите правила освен това регулират и това колко пари те могат да харчат на месец за игри. Според тях, юношите до 16 години имат право да похарчат до 200 юана (около 25 евро) на месец. Тийнейджърите на 17 и 18 годишни ще могат да използват до 400 юана (50 евро) месечно.
Тези регулации представляват последните опити на Пекин да обуздае геймърската индустрия в Китай, която е една от най-големите в света. Компаниите, опериращи в страната ще трябва да приложат новите правила, които да служат и като „инструкции“ за родителите, както твърди неназован китайски источник. Според него, те са продиктувани от вижданията китайския лидер Си Дзипин за социализма.

Превод и редакция: Теодор Пенев