БалканиВИЖ ВСИЧКИ

“Сител“ (Македония): В Женева се срещат делегации на Северна Македония и Гърция

08 ноември 2019 | 13:40

Снимка: АФП

Женева. В кулоарите на срещата на "Световния икономически форум за стратегически диалог по Западните Балкани" се срещат премиерът на Северна Македония Зоран Заев и министърът на външните работи Никола Димитров с ръководителя на гръцката дипломация Никос Дендиас, предава скопската телевизия “Сител“.
На срещата се очаква да бъде обсъдено Преспанското споразумение, както и европейските перспективи на Северна Македония.
Дендиас заяви в интервю по-рано, че Европейският съюз е „създал политическа пропаст“ за Северна Македония и за Албания, като не им е предоставил дата за започване на преговори за присъединяване. Той коментира, че това „изчакване“ не е политика и изобщо не е позиция.
Министърът обясни, че ще използва срещата със Заев и Димитров, за да се информира и да изслуша техните позиции, като паралелно с това Атина ще разговаря и с Италия и Германия, понеже европейската перспектива на страните от региона е въпрос от интересите и на Гърция.
Говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас каза вчера на пресконференция, че разговорите ще бъдат фокусирани върху Преспанския договор и прилагането на реформите.
“Разговорите ще се фокусират върху това как да се продължи с реформите и как Гърция ще подкрепи тяхното прилагане, както досега. По отношение на Преспанския договор, позициите ни са познати, трябва да има правилно и без отстъпки придържане към договора“, каза Гениматас.
Той беше попитан дали Гърция възнамерява да вземе инициативата за европейската перспектива на Северна Македония и Албания и отговори, че е необходимо да се разгледа ситуацията, да се създадат благоприятни и подходящи условия и всички стъпки да се предприемат внимателно.
„Не можем да очакваме от утре да се променят декларираните позиции на водещите страни от ЕС. Това, което трябва да направим е да работим, за да се постигнат условия, които ще позволят сравнително бърз (…) напредък в желаната посока“, заяви говорителят на гръцкото външно министерство.
Дендиас заяви, че е нужно правилно изпълнение на договореностите и обясни, че нито една от страните не може в рамките на международното право да говори за невалидност на договора, понеже всяка държава, която има минало, настояще и бъдеще има и приемственост и трябва да зачита споразуменията.
Той допълни, че настоящото правителство в Скопие не се държи като предишното и спазва Преспанското споразумение.
В същото време той обясни, че няма възможност да бъде върнато старото име на Северна Македония.
„Позицията на гръцкото правителство е ясна, изобщо няма никаква възможност за промяна на името на Северна Македония. Какво и друго да се твърди, дори и от съседните страни, според мен е (…) неприемливо като основа за дискусия“, допълни министърът.
Относно Преспанското споразумение и неговото прилагане, говорителят на гръцкото външно министерство заяви, че Атина внимателно следи дали другата страна изпълнява задълженията си. Той каза, че в гръцкото външно министерство е създадена работна група за наблюдение.

Превод и редакция: Теодор Пенев