ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

WSJ: За първи път от близо 20 години учени идентифицираха нов щам на ХИВ

08 ноември 2019 | 11:41

Снимка: АФП

Вашингтон. За първи път от началото на века изследователи от фармацевтичната компания Abbott Laboratories откриха нов щам на вируса имунодефицитен вирус (ХИВ), съобщава американското издание The Wall Street Journal.
Учените откриха нов щам в трима жители на Демократична република Конго. Той принадлежи към най-разпространената и разрушителна група М (от англ. Main - „главен“) вид на ХИВ-1. Щамът е определен като подтип L.
През 2001 г. е взета кръвна проба, в която учените откриват нов подтип на ХИВ. Той вече е бил установен в по-ранна проба, но за бъде потвърдено официално откриването му, са необходми три отделни проби. Специалистите са успели да изпълнят това условие едва през настоящата година.
Според експерти, интервюирани от журналистите на изданието, идентифицирането на нов щам е малко вероятно да подобри методите за диагностициране или лечение на ХИВ в краткосрочен план. Въпреки това откритието може да помогне на изследователите да разберат по-добре как се е развил и разпространил вирусът. В бъдеще това може да доближи специалистите до създаването на ефективна и достъпна ваксина срещу ХИВ. Опитите за създаване на подобно лекарство се предприемат от учени от различни страни, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова