БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Александър Вучич: Ще разрешим проблемите си със САЩ по отношение на руското оръжие

08 ноември 2019 | 11:38

Снимка: АФП

Женева. Сръбският президент Александър Вучич заяви в Женева, че гражданите на страната не трябва да се притесняват от възможността от американски санкции, за които се говори в публичното пространство във връзка със закупуването на руски оръжия, предава македонската медия “Фокус“.
Вучич присъства на срещата "Световен икономически форум за стратегически диалог по Западните Балкани" в Женева.
Той подчерта, че ще разреши всички различия между Белград и Вашингтон.
„Когато САЩ вземат решение за санкции, а това не става лесно, те ги налагат върху някоя компания или физическо лице, а не срещу народа“, заяви Вучич в Женева.
Според него някои хора в Сърбия разпространяват подобна информация, за да внесат доза несигурност и страх и подчерта, че страната провежда „отговорна политика“, за да избегне всякакви проблеми.
Сръбският външен министър Ивица Дачич по-рано обяви, че отговорникът на Държавния департамент на САЩ за ограничителните мерки срещу руския оръжеен сектор Томаш Заржецки ще посети Белград.
Дачич добави, че „служителят Томаш Заржецки ще проведе разговори в Министерството на вътрешните работи“. Той също така ще разговаря със служители в министерствата на отбраната и финансите, за да се запознае със ситуацията, твърди Ивица Дачич.
Министърът добави, че Заржецки вече е посетил около „60 държави“ и отбеляза, че Сърбия не е нарушила санкциите, наложени от САЩ по отношение на доставките на оръжие от Русия и няма причина Вашингтон да налага ограничения на Белград.
Русия ще достави на Сърбия ракетни системи „Панцир С“ в следващите месеци, съгласно подписано споразумение, съобщи вчера директорът на руската агенция „Рособоронекспорт“ Александър Михаев. Той подчерта, че всичко върви по план и няма да има забавяния.
По-рано руските ракетни системи бяха представени, а техните възможности бяха демонстрирани по време на военните учения „Славянски щит 2019“ в базата в Батайница. Системите бяха донесени заедно със зенитно-ракетните комплекси С-400. Сръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви, че тези оръжия ще гарантират дълготраен мир в региона.
Но специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър изрази опасенията на Вашингтон по-рано, относно присъствието на подобна военна техника в Сърбия.
„Загрижени сме относно разполагането на руска военна техника на територията на Сърбия, но и относно възможността Белград да придобие специфични руски системи. Това би рискувало налагането на конкретни санкции, заради закупуването на руска военна техника. Надяваме се нашите сръбски партньори да са наясно с това“, каза Палмър в интервю за македонската телевизия Alsat M.
„Панцир С“ е зенитно-ракетна система, която обединява в себе си ракети земя-въздух, оръдия с калибър 30 мм, радар за наблюдение и система за управление на стрелбата.
Основната цел на комплекса е да защитава важни точки като летища, командни пунктове, комуникационни центрове и други стратегически цели.
Той е предназначен за отбрана от самолети, хеликоптери, крилати ракети и дронове, но може да се използва и срещу наземни цели - танкове, бронетранспортьори, бойни превозни средства на пехотата.

Превод и редакция: Теодор Пенев