Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в британския печат (Агенция "Фокус)

10 октомври 2019 | 05:20

Снимка: АФП

Лондон. Привържениците на провеждането на нов референдум сред депутатите в парламента в Лондон може да използват извънредното заседание на Камарата на общините на 19 октомври, за да гласуват провеждането на допитване за осъществяването на Брекзит, пише The Independent.
Идеята беше дискутирана „зад кулисите“ от депутати, които са все по уверени, че ще успеят да постигнат мнозинство, за да гласуват успешно провеждането на нов референдум преди края на срока за Брекзит от 31 октомври.
Заседанието на Камарата идва в същия ден, в който хиляди хора се очаква да протестират в Лондон и да настояват за подобен референдум.
Премиерът Борис Джонсън се очаква да използва заседанието, за да се опита да гласува Брекзит без сделка, с надеждата, че когато депутатите откажат подобно предложение, той ще може да хвърли вината на тях в разговорите си с Брюксел за отсрочка.
Но всяко предложение, внесено от премиера, би било отворено за изменения, изискващи крайния резултат от преговорите за Брекзит да бъде подложен на национално гласуване.
Това може да бъде под формата на референдум за потвърждаването на всяка сделка, подобно на предишното предложение, внесено от депутати на Лейбъристката партия, което не премина успешно само заради 12 гласа през април 2019 г.
Възможността за референдум е сред известен набор от опции, които се дискутират „зад кулисите“ на парламента.
Смята се, че редица депутати вече са готови да гласуват различно от април, включително някои подкрепящи сделка за Брекзит лейбъристи, както и консерватори, изключени от партията по-рано.
Това развитие дойде, след като като мащабен анализ на 300 анкети, проведени от 2016 г. насам за Брекзит, показа, че мнозинството от британската общност вече подкрепя оставането в структурите на ЕС.
„Готови сме за всякакъв сценарии“, заяви един от депутатите в Камарата.
Очакваше се заседанието на 12 октомври да разгледа всяка сделка, постигната по време на срещата на върха в Брюксел на 17 октомври. Но перспективите за сделка изглеждат малки.
„Ние сме в неизследвани води, защото само Бог знае какво планира Борис”, каза още депутатът.
Народните представители във Великобритания, които планират референдум, са предпазливи да не дадат възможност на правителството да разкрие плановете им или да не се опитат да действат, преди да знаят, че имат мнозинство, твърди още източникът на британското издание.
„Много хора търсят начини да прокарат възможността за втори референдум, (…), но искаме да предотвратим опасността той да не бъде проведен“, добави той.
Дори и да бъде прието от парламента, всяко предложение за референдум ще се изправи срещу редица пречки, включително финансови проблеми.
***

Брюксел. Европейският парламент отхвърли окончателно последните предложения за Брекзит на премиера на Великобритания Борис Джонсън, който беше остро нападнат от един от ключовите преговарящи, пише лондонското издание London Evening Standard.
Европейският парламент обсъди излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз в нагорещен дебат, на който предложенията на Джонсън бяха осъдени, а постигането на сделка беше наречено „много трудно“.
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че не е имало „много прогрес“ по въпроса, като добави, че ръководената от него институция няма намерение да приема сделка „на всяка цена“.
Той също така дискутира продуктивните си разговори с говорителя на Камарата на общините на Великобритания Джон Бъркоу, в което той отбеляза, че отсрочка за Брекзит може да бъде постигната, ако тя също така доведе до парламентарни избори или втори референдум за напускането на ЕС.
Също така предложенията на Борис Джонсън бяха окачествени като „идеи“, вместо като конкретни предложения.
Докато дебатът продължаваше, координаторът на Европарламента за Брекзит Гай Верхофщад продължи с нападките срещу Джонсън и нарече гневно неговите предложения „несериозни“.
Той добави, че всеки, който натиска Великобритания да напусне структурите на ЕС е „предател“.
„Смятам, че предложението, което Борис Джонсън отправи (…) не е изобщо сериозно.“, заяви Верхофщад.
„Не е сериозно изобщо, защото фактически, аз го наричам виртуално предложение, то не беше истинско такова. То фактически дава на Демократическата юнионистка партия (на Северна Ирландия) право на вето по множество въпроси“, добави той.
Верхофщад критикува и опитите, според него, на Лондон да хвърли вината за неуспешните преговори за Брекзит на Брюксел.
„Истинската причина защо се случва всичко това е много проста. Това е игра на хвърляне на вината. (…) Игра срещу съюза, срещу Ирландия, срещу (канцлера на Германия) Ангела Меркел, срещу британската правосъдна система“, заяви още той.
„Единственият, който не е обвиняван е самият Джонсън, очевидно, но всички останали са причината за проблемите ни. Всички тези, които не играят играта му са предатели или колаборационисти. По мое мнение, драги колеги, истинският предател е той или тя, който би рискувал да доведе до бедствие тази страна, икономиката й, гражданите й, като натиска Великобритания извън ЕС.“, продължи Верхофщад.
Главният преговарящ за Брекзит от страна на Брюксел, Мишел Барние заяви, че постигането на сделка преди крайният срок от 31 октомври би било трудно.
От своя страна председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер изрази надежда, че сделка е възможна.
„Не приемам тази игра на вина, която Лондон започна. Лично аз не изключвам сделка“, заяви той.
Министърът за Брекзит Стив Баркли се очаква да се срещне с Барние на 10 октомври, докато Джонсън от своя страна ще води разговори с ирландския премиер Лео Варадкар.
***

Лондон. Европейският съюз е готов да направи „голяма отстъпка“ по сделката за Брекзит, като предложи механизъм, чрез който Северна Ирландия да може да излезе от нова т.нар. „предпазна мярка“ след определен период, съобщава The Times.
Разговорите с ЕС за постигане на споразумение по излизането на Великобритания от ЕС влязоха в безизходица заради въпроса за предпазната мярка, застраховка, която трябва да предотврати връщането на „твърдата граница“ между Северна Ирландия и члена на ЕС Република Ирландия, ако бъдеща търговска сделка не успее да запази границата отворена.
Джонсън иска да премахне, както той се изразява, „недемократичната предпазна мярка“ и предложи тя да бъде заменена, като предложи Северна Ирландия да остане в съответствие с регламентите на ЕС, а митническите проверки да бъдат правени на разстояние от границата. В същото време, според предложението на британския премиер, парламентът на Белфаст, Стормънт, трябва да има право да гласува по този въпрос.
Но Брюксел се страхува, че ако Северна Ирландия има право на глас, това ще даде на съюзниците на Джонсън – Демократичната юнионистка партия (ДЮП) – право на вето.
Новата идея, както съобщава The Times, бъде модифицирана версия на принципа на съгласие на северноирландския парламент.
Позовавайки се на дипломатически източници, близки до преговорите, изданието пише, че европейските правителства са готови да „допуснат едностранна отмяна на договора за оттегляне от Стормънт след определен период от време. Предлага се 2025 година, стига и двете общности да са съгласни за нея.
Европейски източник, цитиран от британското издание, казва: „Консенсусно решение може да бъде двойно мнозинство в Стормънт, да напусне, а не да продължи с договореностите след X години“.