ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Без съкратено производство за убийство (ОБЗОР)

10 октомври 2019 | 04:29

Снимка: Агенция "Фокус"

Народното събрание прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене. Депутатите отмениха съкратеното съдебно следствие при умишлено причиняване на смърт. "За" текста гласуваха 92 народни представители, "против" - 62 и "въздържали се" 11, с което той бе приет. Първоначалното предложение бе заложено в три еднакви отделни законопроекта, внесени от „БСП за България“, „Обединени патриоти“ и „Воля“. След това те бяха обединени от Правна комисия. Първоначалните текстове предвиждаха съкратеното производство да отпадне освен за убийство и за причинени умишлено тежки телесни повреди. Между двете четения обаче текстът претърпя промяна и след предложение на ГЕРБ съкратеното съдебно следствие отпадна само за умишлено причиняване на смърт.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов изтъкна, че дебатът, който се води след внасянето на тези законопроекти е дали да има справедливо наказание. „Само че, уважаеми народни представители, дали да има справедливо наказание, не се решава в Наказателно-процесуалния кодекс. Текстовете са в Наказателния кодекс. Чухме спекулации, че ГЕРБ бил виновен за това или онова - за липсата на справедливост. Да припомним, когато се въведе първото ограничение на съкратеното съдебно следствие, това се случи заради това, че имаше постановени присъди под мининума. Така че, когато говорите за справедливо наказание тогава, когато се ограничава приложното поле на съкратеното съдебно следствие, имайте доблестта да отговорите на пострадалите и на жертвите, може ли да дадем гаранция с промените в НПК, че няма да имаме присъда под минимума. Нека да бъдем откровени. Не можем да дадем тази гаранция. Такъв е отговорът“, каза Ципов. Депутатът от ГЕРБ направи това изказване във връзак с думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която каза, че докато ГЕРБ управлява страната - няма да има справедливост.
"Уважаеми български граждани, дебатът днес стана твърде експертен и малко объркан, защото объркахме няколко правни института. Изглежда това го разбираме само юристите. За какво става дума? Ако днес някой изнасили и убие дете и си признае винага, присъдата му се намалява с една трета. След това може да бъде намалена отново, защото той се е подобрил в затвора. Може и да бъде помилван. Това е фактическото състояние към момента. БСП предложихме при тежки телесни повреди и убийства или тежки телесни повреди, водещи до смърт, да няма такова съкратено производство при признание. Да има присъда до живот без право на замяна. Смятаме, че това е справедливо. Колегите от ГЕРБ осакатиха този текст и оставиха само убийства, без другите тежки престъпления. Сега да се опитам да обясня какво означава това. Скъпи българи, ако някой направи с вас следното: причини ви продължително разстройство на съзнанието, постоянна слепота с едното или двете очи, постоянна глухота, загуба на речта, обезобразяване, загуба на единия бъбрек, загуба или осакатяване на крак или ръка, т.е. това са тежките телесни повреди. Ако някой ви причини това и ви остави за цял живот с опасност за вас поради общо разтройство на здравето и отиде и си го признае - според ГЕРБ този човек трябва да бъде с намалена присъда с една трета", допълни тя. По думите й това е тежката телесна повреда.
От „Атака“ в лицето на народния представител Павел Шопов припомниха, че са за отпадане на целия институт на бързото производство. По думите на Шопов този институт гали престъпниците. "Беше споменато, че промяната се прави под обществен натиск и недоволство вече няколко месеца. Не, уважаеми колеги, от години тлее това напрежение. Обществото страда от промяната, извършена още през 2006 г. Тогава във вихъра на либералническата вакханалия беше въведен този нелеп институт за бързото производство и оттогава се създават ред проблеми в правораздаването. Ние от "Атака" тогава още взехме единствено позиция против него. Както винаги тази позиция ние отстояваме в десетилетията и стигнахме до този момент", допълни още Шопов.
Народното събрание реши още Специализирания наказателен съд да разглежда дела от компетентността на Европейската прокуратура. „За“ текстовете гласуваха 92 народни представители, „против“ – 46 и „въздържали се“ – 1, с което бяха приети. Приетият текст предвижда на Специализирания наказателен съд да са подсъдни и делата от компетентност от Европейската прокуратура.
Деница КИТАНОВА