Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Тhe Independent: Депутатите в парламента на Великобритания може да гласуват нов референдум за Брекзит

09 октомври 2019 | 21:37

Снимка: АФП

Лондон. Привържениците на провеждането на нов референдум сред депутатите в парламента в Лондон може да използват извънредното заседание на Камарата на общините на 19 октомври, за да гласуват провеждането на допитване за осъществяването на Брекзит, пише The Independent.
Идеята беше дискутирана „зад кулисите“ от депутати, които са все по уверени, че ще успеят да постигнат мнозинство, за да гласуват успешно провеждането на нов референдум преди края на срока за Брекзит от 31 октомври.
Заседанието на Камарата идва в същия ден, в който хиляди хора се очаква да протестират в Лондон и да настояват за подобен референдум.
Премиерът Борис Джонсън се очаква да използва заседанието, за да се опита да гласува Брекзит без сделка, с надеждата, че когато депутатите откажат подобно предложение, той ще може да хвърли вината на тях в разговорите си с Брюксел за отсрочка.
Но всяко предложение, внесено от премиера, би било отворено за изменения, изискващи крайния резултат от преговорите за Брекзит да бъде подложен на национално гласуване.
Това може да бъде под формата на референдум за потвърждаването на всяка сделка, подобно на предишното предложение, внесено от депутати на Лейбъристката партия, което не премина успешно само заради 12 гласа през април 2019 г.
Възможността за референдум е сред известен набор от опции, които се дискутират „зад кулисите“ на парламента.
Смята се, че редица депутати вече са готови да гласуват различно от април, включително някои подкрепящи сделка за Брекзит лейбъристи, както и консерватори, изключени от партията по-рано.
Това развитие дойде, след като като мащабен анализ на 300 анкети, проведени от 2016 г. насам за Брекзит, показа, че мнозинството от британската общност вече подкрепя оставането в структурите на ЕС.
„Готови сме за всякакъв сценарии“, заяви един от депутатите в Камарата.
Очакваше се заседанието на 12 октомври да разгледа всяка сделка, постигната по време на срещата на върха в Брюксел на 17 октомври. Но перспективите за сделка изглеждат малки.
„Ние сме в неизследвани води, защото само Бог знае какво планира Борис”, каза още депутатът.
Народните представители във Великобритания, които планират референдум, са предпазливи да не дадат възможност на правителството да разкрие плановете им или да не се опитат да действат, преди да знаят, че имат мнозинство, твърди още източникът на британското издание.
„Много хора търсят начини да прокарат възможността за втори референдум, (…), но искаме да предотвратим опасността той да не бъде проведен“, добави той.
Дори и да бъде прието от парламента, всяко предложение за референдум ще се изправи срещу редица пречки, включително финансови проблеми.Превод и редакция: Теодор Пенев