БалканиВИЖ ВСИЧКИ

RTK (Косово): Сърбия и Косово трябва да намерят решение на противоречията си, смята Гренел

09 октомври 2019 | 19:55

Снимка: АФП

Прищина. Президентът на Косово Хачим Тачи се срещна днес със специалния посланик на САЩ в Прищина, назначен за да посредничи в преговорите със Сърбия Ричърд Гренел, който заяви, че двете страни трябва да работят усилено и да намерят решение на противоречията си, предава ”Радио и телевизия на Косово“.
Тачи благодари на Гренел за подкрепата, която САЩ са предоставяли на Косово до този момент.
„От 2008 г. насам нямаше толкова внимание към Косово от страна на САЩ, както сега“, заяви той.
„Това ни дава увереност (…) в това да търсим мирно споразумение със Сърбия“, добави Тачи.
В разговора се наблегна на това, че споразумение между Прищина и Белград ще спомогне за развитието на Косово и на целия регион.
Посланикът Ричърд Гренел, който беше назначен за специален представител в преговорите от президента на САЩ Доналд Тръмп, изрази надежда, че Косово и Сърбия ще се срещнат скоро и ще намерят решение.
Той подчерта, че подобно споразумение между двете страни ще постави основите за икономически растеж и ще подпомогне добруването на всички техни граждани.
Тачи заяви от своя страна, че Република Косово иска да бъде продуктивна в намирането на решение, което ще отвори пътя за развитие и добави, че „активното участие на САЩ в намирането на споразумение между Прищина и Белград ще е решаващо“ за преговорите.

Превод и редакция: Теодор Пенев