БалканиВИЖ ВСИЧКИ

The Cyprus Mail: Доналд Туск ще посети Никозия и ще обсъди турските нарушения

09 октомври 2019 | 15:50

Снимка: АФП

Никозия. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще посети Никозия на 11 октомври, за да се срещне с президента на Кипър Никос Анастасиадес, с който ще обсъдят турските нарушения на кипърската Изключителна икономическа зона (ИИЗ), пише вестник The Cyprus Mail.
Правителственият говорител Продромос Продрому в свое изявление обяви, че по време на срещата, президентът ще повдигне темата и ще насочи вниманието на Туск към нелегалните дейности на Турция.
Анкара изпрати сондажен кораб в ИИЗ на Кипър, където бяха предоставени лицензи на европейски компании.
Европейският съюз и други държави неколкократно призоваваха Турция да се въздържа от нелегални дейности в ИИЗ на Кипър, но Анкара все още отказва да се съобрази с тези искания.
Попитан дали именно тази тема е причината за визитата на Туск, Продрому заяви, че европейският лидер, чиито мандат като председател на Европейския съвет приключва, ще посети Никозия като част от последните от мандата му визити.
Въпреки това проблемът със сондажите на Турция ще бъде дискутиран.
„Република Кипър използва всички дипломатически методи на наше разположение, за да обърне внимание на проблемите, които Турция предизвиква“, заяви още говорителят на правителството в Никозия.

Превод и редакция: Теодор Пенев