БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„Макфакс“(Македония): Не може да има национално обединение на албанците в ЕС, смята Албин Курти

09 октомври 2019 | 15:29

Снимка: АФП

Прищина. Лидерът на Движение „Самоопределение“ и вероятен бъдещ премиер на Косово след победата в предсрочните парламентарни избори Албин Курти заяви, че в рамките на Европейския съюз не може да се случи обединение на албанците, но може да се прокара идеята за федерация, предава македонската медия "Макфакс".
„Косово и Албания трябва да се сближат, да приемат идеята за федерация, както Германия, с децентрализирани институции“, заяви Курти.
Той по-рано заяви, че няма да бърза с продължаването на разговорите между Белград и Прищина и да премахва стопроцентовите мита върху сръбския внос.
Курти заяви и че преговорите със Сърбия няма да бъдат негов приоритет, когато получи премиерския пост.
Той добави, че вдигането на митата върху вноса, което беше поставено като основно условие за възобновяване на преговорите, не може да бъде автоматично изпълнено.
„Можем да премахнем митата върху вноса само след прилагането на принципа за реципрочност", каза Курти, като уточни, че Сърбия трябва да изпълни всички задължения по 33-те споразумения, подписани от Белград и Прищина като част от преговорите в Брюксел.

Превод и редакция: Теодор Пенев