Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Reuters: Белфаст е против предложението на ЕС за Брекзит

09 октомври 2019 | 13:09

Снимка: АФП

Белфаст. Най-голямата партия в Северна Ирландия – Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която подкрепя британското правителство, ще се противопостави категорично на всякаква схема, която би дала на парламента в Белфаст възможността да гласува излизане от митническия съюз на ЕС след неопределен брой години, предава Reuters, като се позовава на високопоставен член на фракцията.
В сряда вестник The Times съобщи, че Брюксел е готов да даде на парламента в Белфаст възможността да гласува за отмяна на „предпазната мярка“ за границата с Република Ирландия, но само с квалифицирано мнозинство.
ДЮП обаче практически имат правото на вето по ирландския въпрос, според предложението на британския премиер Борис Джонсън.
В коментар за предложението на ЕС в „Туитър“ високопоставеният член на партията Джефри Доналдсън заяви: „Това създава митническа граница между Северна Ирландия и най-големия ни пазар във Великобритания. Икономическа лудост. ДЮП е категорично против това. Това е притоплената „предпазна мярка“ за Северна Ирландия и не е истински компромис“

Превод и редакция: Иван Христов