Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The New York Times: Свръхсекретно руско подразделение се опитва да дестабилизира ситуацията в Европа

09 октомври 2019 | 11:42

Снимка: Агенция "Фокус"

Москва. „Всичко започна с кампания за дестабилизация на ситуацията Молдова, след това последва отравянето на търговец на оръжия в България и неуспешен държавен преврат в Черна гора. Миналата година във Великобритания беше направен опит за убийство на бивш агент на руското разузнаване чрез използването на нервнопаралитично вещество. Въпреки че по време на тези операции бяха открити пръстови отпечатъци на служители на руските спецслужби, първоначално властите ги считаха за единични, несвързани атаки. Сега служителите на западните разузнавателни служби стигнаха до извода, че тези операции, а вероятно и много други, са проведени като част от координирана и продължаваща кампания за дестабилизиране на ситуацията в Европа, реализирана от елитно свръхсекретно звено на руското разузнаване, което има уменията да извършва подривни дейности, саботажи и убийства“, пише американското издание The New York Times.
Подразделението, известно като „военна част 29155", функционира от поне 10 години, но западните разузнавателни агенции са успели да го разкрият наскоро . Представители на спецслужбите на четири западни държави твърдят, че засега не е известно колко често спецзвеното е било мобилизирано, както и че е невъзможно да се разбере кога и къде ще нанесат ударите неговите оперативни лица.
Създаването на 29155 свидетелства за това колко активно руският президент Владимир Путин се бори със Запада, водейки хибридна война срещу него, която съчетава пропаганда, хакерски атаки и разпространение на дезинформация, както и провеждане на политика на открита военна конфронтация.
„Мисля, че забравихме колко жестоки могат да бъдат руснаците по своята същност“, казва Питър Зак, пенсиониран офицер от военното разузнаване и бивш аташе по отбраната в посолството на САЩ в Москва. Той признава, че не знае за съществуването на подобна военна част, натоварена със задачата да дестабилизира Запада.
Звеното, скрито зад бетонните стени на 161-ия Специализиран център за обучение в източната част на Москва, е под контрола на Главното разузнавателно управление (ГРУ) - руското военно разузнаване.
Въпреки че голяма част от операциите на ГРУ остават загадка, западните разузнавателни агенции започнаха да добиват по-ясна представа за вътрешната организация на тази структура. Според американски служители няколко месеца преди президентските избори в САЩ през 2016 г. двама служители на две кибердивизии на ГРУ - 26165 и 74455, са проникнали в сървърите на Националния комитет на Демократическата партия и централата на Хилари Клинтън, след което са публикували вътрешната си кореспонденция с компрометиращ характер.
Миналата година Робърт Мюлер, специалният прокурор, който наблюдаваше разследването на намесата на Русия в изборите през 2016 г., повдигна обвинения на повече от дузина членове на въоръжените сили, въпреки че всички те остават на свобода. Хакерските групи работят основно от Москва, на хиляди километри от обектите на техните атаки.
Що се отнася до военнослужещите оt 29155, те извършват пътувания до европейски страни и обратно. Някои от тях имат награди като ветерани от най-кървавите войни, които Русия води, включително в Афганистан, Чеченската република и Украйна. Операциите, провеждани от това звено, са толкова секретни, че според западните разузнавателни агенции дори оперативни лица от ГРУ едва ли знаят за съществуването на звеното.
„Това е звено на ГРУ, което работи от много години в цяла Европа“, заяви служител по сигурността от Европа, който се съгласи да обсъди въпроси, които представляват класифицирана информация при условие за анонимност. „Изненада беше, че руснаците, ГРУ, оперативните лица на това военно поделение се почувстваха толкова безнаказани, че започнаха да провеждат тази изключително враждебна дейност в приятелски страни. Беше шок".
Всяка от четирите операции, свързани с тази част, в една или друга степен привлече общественото внимание, въпреки че властите не разбраха веднага, че тези инциденти са свързани. Постепенно обаче спецслужбите започнаха да разбират, че специфичната задача на оперативните лица на това звено е да дестабилизират ситуацията, едва след отравянето през март 2018 г. на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал, който предаде Русия и се ангажира с шпионаж в полза на Обединеното кралство. Скрипал и дъщеря му Юлия, в резултат на излагане на силно токсични невропаралитични вещества, бяха месеци наред тежко състояние, но в крайна сметка оцеляха.
Въпреки че тази военна част е елитна, нейният бюджет изглежда ограничен. По време на командировки оперативните лица често отсядат в евтини хотели и в една стая, за да спестят пари. Британски разследващи твърдят, че заподозрените в отравяне на Скрипал са отседнали в евтин хотел в беден район в Източен Лондон.
Служителите на европейските специални служби също са изненадани от явната небрежност, с която оперативните лица на това военно звено провеждат операции. Скрипал оцеля при опита за покушение, както и българският търговец на оръжия Гебрев. Опитът за преврат в Черна гора привлече голямо внимание, но в крайна сметка се провали. Година по-късно Черна гора се присъедини към НАТО. Според представители на спецслужбите е напълно възможно да бъдат разкрити други, по-успешни операции.
Трудно е да се каже дали Кремъл е притеснен от тази небрежност. Както казват служители на сигурността, може би това отчасти е същността на въпроса. „Този вид разузнавателни операции са станали част от психологическата война“, казва Ерик-Найлс Крос, бивш директор на координационното бюро на естонските разузнавателни служби. „Не че са станали много по-агресивни. Те искат да бъдат „усетени". Това е част от играта".

Превод и редакция: Тереза Герова