БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: Кипър и ЕК ще обсъдят възможни „целенасочени мерки“ срещу сондажните дейности на Турция

04 октомври 2019 | 21:59

Снимка:

Никозия. Европейската комисия и властите в Никозия призоваха Турция в петък да спазва суверенните права на Кипър и обсъдиха възможността за приемане на целенасочени мерки срещу Анкара, ако тя продължи своите сондажни дейности в изключителната икономическа зона на Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според прессъобщение на Комисията специалният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини и кипърският президент Никос Анастасиадис заявиха, че „категорично не одобряват“ продължаващите сондажни дейности на Турция на 45 морски мили край южното крайбрежие на Кипър.
„Турция трябва да се въздържа от подобни действия и да зачита суверенните права на Република Кипър за изследване и използване на нейните природни ресурси в съответствие с международното право в нейната изключителна икономическа зона“, заяви Комисията.
Двамата представители са обсъдили възможността за „целенасочени мерки“ в светлината на продължаващите дейности на Турция, като Могерини реши, че въпросът ще попадне в дневния ред на следващия съвет по външни работи на 14 октомври в Люксембург.
„Действията на Турция идват в момент, когато продължават усилията за възобновяване на преговорите за уреждане на Кипърския въпрос под егидата на генералния секретар на ООН. Изключително важно е да се гарантира благоприятна среда за тези разговори“, добави Комисията.

Превод и редакция: Юлиян Марков