БалканиВИЖ ВСИЧКИ

AFP: Кипър осъди новите действия на Турция в Източното Средиземноморие и заяви, че те нарушават суверенните му права

04 октомври 2019 | 13:29

Снимка:

Никозия. Република Кипър осъди действията на Турция, като заяви, че това е „сериозна ескалация“ и „нарушение на суверенните права“ на страната, след като Анкара изпрати нов сондажен кораб в териториалните води на острова, предава AFP.
„Кипър осъжда новия опит на Турция да проведе нелегално сондажи на югозапад от острова“, се казва в изявление на правителството в Никозия.
„Новите планирани сондажи представляват сериозна ескалация на продължаващите нарушения на суверенните права на Република Кипър“, се казва още в него.
Турция изпрати още един кораб в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, в която се очаква да започнат да оперират френски и италиански компании, на които по-рано страната предостави лиценз за това.
Според Никозия зоната, където ще оперира турският кораб е част от кипърските териториални води, съгласно международното право.
„Тази нова провокация е пример за отхвърлянето от страна на Турция на призивите на Европейския съюз и международната общност за прекратяването на незаконните й действия“, твърди още кипърското правителство и нарече действията на Анкара още „провокативни и агресивни“.
Турция се противопоставя на едностранното използване на ресурсите в Източното Средиземноморие и иска да има думата в развитието на енергетиката в региона.
Тя също така настоява турските киприоти да получават част от печалбите от добива на природен газ и вече разположи два други кораба в ИИЗ на Кипър.


Превод и редакция: Теодор Пенев