БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: Турция изпраща сондажен кораб на юг от Кипър

03 октомври 2019 | 22:33

Снимка: АФП

Анкара. Турция ще изпрати сондажен кораб за петрол и природен газ във водите близо до южната част на остров Кипър, където гръцките киприоти вече предоставиха права за изучаване на природните ресурси в региона на френски и италиански компании, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Този ход е първият случай, в който Турция и Кипър, които са в конфликт за това кой може да използва ресурсите на Източното Средиземноморие, ще изследват една и съща зона около кипърските води.
Турският министър на енергетиката съобщи в „Туитър“ по-рано, че корабът „Явуз“ пътува към Южен Кипър, макар да не спомена точното място, където ще оперира плавателният съд.
Тази зона обаче вече беше предоставена за изучаване на италиански и френски компании от страна на правителството в Никозия.
Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес заяви, че е наясно с този ход на Анкара и ще предприеме необходимите мерки.
„Наясно сме с това и ще вземем всички показателни мерки, в съответствие с международното право“, заяви той.
Турция вече започна сондажни дейности в източната и западната част на острова, което предизвика остри реакции в Никозия и в Европейския съюз.
Правителството в Анкара твърди, че ресурсите в региона са собственост както на гръцките, така и на турските киприоти.

Превод и редакция: Теодор Пенев