Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Започна военно учение на страните от басейна на Червено море

22 септември 2019 | 16:20

Снимка: see.news

Рияд. Съвместните учения „Червена вълна - 2“ на военноморските сили на шестте страни от басейна на Червено море, започнаха в неделя в Саудитска Арабия, съобщи вестник Asharq Al-Awsat, цитиран от TACC
Както отбелязва адмирал Сакр ал Харби, командир на Западния флот на Кралство Саудитска Арабия, "във военноморските учения вземат участие части от ВМФ на Йордания, Египет, Судан, Джибути, Йемен, Сомалия и Саудитска Арабия, както и самолетите на Саудитските военновъздушни сили ". Ученията ще продължат до 26 септември, заяви саудитският адмирал.
Според Ал Харби маневрите "са насочени към укрепване на морската сигурност на страните, разположени на брега на Червено море, защита на териториалните води, както и разширяване на военното сътрудничество и обмена на военен опит между тези държави". Адмиралът добави, че настоящите учения са от особено значение "с оглед на значението на Червеното море за целия свят като един от основните морски коридори, гарантиращи стабилността на световната търговия". Командирът на Западния флот на Саудитска Арабия не информира за броя на военнослужещите, участващи в маневрите.
В края на 2018 година представители на седемте държави на среща в Рияд одобриха създаването на нов съюз. Саудитска Арабия, Египет, Джибути, Сомалия, Судан, Йемен и Йордания заявиха, че основните цели на обединението на държавите, разположени на брега на Червено море и Аденския залив, са "засилване на сигурността в региона, развитие на взаимни инвестиции и реализиране на съвместни икономически проекти". Първите съвместни учения „Червена вълна - 1“ бяха проведени през декември 2018 година.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Юлиян Марков