Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Иранският външен министър Зариф за решението на САЩ за изпращане на войски в Близкия Изток: Не съм сигурен, че войната ще бъде избегната

22 септември 2019 | 15:23

Снимка: АФП

Техеран. Официален Техеран има негативно отношение към решението на Вашингтон да разположи допълнителни войски в Близкия изток. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф определи стъпката на САЩ като „позьорска“, като същевременно предупреди, че действията на американците може да доведат до пълномащабен военен конфликт, предава руската информационна агенция EA Daily.
„Не съм сигурен, че можем да избегнем война“, подчерта Зариф, повтаряйки позицията си, която беше изразил по-рано: „Този, който започне войната, няма да бъде този, който ще я завърши“.
„Иран няма да започне военни действия първи, но съм сигурен, че който започне войната, няма да е този, който ще я завърши", категоричен бе иранският външен министър в интервю за американска телевизионна компания.
Зариф критикува действията и намеренията на САЩ, като изрази увереност, че те няма да помогнат за нормализирането на ситуацията, която се разви след атаката с дронове срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия.
„Мисля, че по отношение на опитите да се разбере този въпрос, всичко се движи в грешна посока“, отбеляза Зариф, който е в Ню Йорк, за да присъства на 74-та сесия на Общото събрание на ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова