БалканиВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Около 300 тремора са регистрирани в Албания за едно денонощие

22 септември 2019 | 14:49

Снимка:

Тирана. Общо 297 тремора са регистрирани на територията на Албания за последното денонощие, като 87 от тях са отчетени в нощта срещу неделя, съобщава руската информационна агенция TACC.
Според албанския сеизмолог Рапо Ормени опасността от нов силен трус е отминала, но заплахата от нови земетресения с по-малка сила ще се запази и през следващите седмици.
Две силни земетресения разтърсиха Албания в следобедните часове на събота, причинявайки сериозни материални щети и паника сред местното население. Първият трус с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер е регистрирано на 30 километра северно от Драч в 16:04 часа местно време (17:04 часа българско време) и е най-силното от 15 април 1979 г. То е усетено във всички части на Албания и в съседните страни. Второто земетресение е регистрирано десет минути по-късно с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер.
Най-засегнати от трусовете са столицата на Албания, Тирана, Дуръс, разположен на брега на Адриатическо море, както и Поградец, Фиер и редица градове в югозападната част на Северна Македония. Жителите на Тирана и Дуръс прекараха нощта на улиците, както и в шест специално организирани центъра. Според последната информация са пострадали общо 107 души, 10 от които са хоспитализирани. В момента има данни за187 повредени съоръжения на градската инфраструктура.
В редица населени места в страната беше прекъснато електричеството, нямаше мобилна връзка. Албанската полиция е в готовност за оказване на помощ на нуждаещите се граждани. Страната разполага с безплатна гореща линия за жертвите.

Превод и редакция: Тереза Герова