СофияВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Милко Палангурски, историк: Ясната цел за постигане на Независимостта и правилният момент за реализирането й са най-ценните уроци от онова време

22 септември 2019 | 14:24

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Ясната цел за постигане на Независимостта и правилният момент за реализирането й са най-ценните уроци от онова време. Това каза в интервю за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Милко Палангурски. Той обясни, че актът е интересен, защото взривява европейския дипломатически мир и статукво.
„Един много ценен урок, той е повече във вътрешнополитически план – ясна цел, добре мотивирана, добре подготвена и използване на реалните моменти за нейното реализиране. Това е може би най-важното в случая, което не е за подценяване. Защото много добри идеи в историята и в развитието на една нация и една държава, са пропадали заради неуспешно преценяване на момента за тяхното реализиране. В случая имаме един комплекс от много добри ходове, гледни точки на българската дипломация, на българската вътрешна политика, на политическите сили, на двореца, на парламента, на Министерски съвет, да достигнат до това окончателно решение за статута на българската държавност“, отбеляза историкът.
Според проф. Милко Палангурски събитията от 22 септември 1908 година са повод за гордост, защото България е една от малкото държави, постигнала пълен национален суверенитет без да води война и без да загуби ресурсите на нацията. Подобни градивни факти са най-сериозната причина за гордост и разбиране за българската история в бъдеще.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА