БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Gazeta Express (Косово): Диалогът Белград-Прищина: Петте години, загубени с Могерини

22 септември 2019 | 12:52

Снимка:

Брюксел. Подобно на предшественика си Катрин Аштън, така съдбата и обстоятелствата изведоха Федерика Могерин начело на дипломацията на Европейския съюз преди пет години, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express в статия, озаглавена „Петте години, загубени с Могерини“.
Тя беше жена, социалистка и това изглеждаше достатъчно през есента на 2014 г., за да бъде тогавашният италиански външен министър назначена за Върховен представител на ЕС по външните въпроси сигурност, един от най-престижните постове в йерархията на Общността.
След като всички останали основни постове бяха разделени и почти всички бяха поети от мъже, както и тази на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), длъжността на върховен представител трябваше да бъде заета от жена, при това социалист. Тогавашният министър-председател на Италия Матео Ренци беше щастлив, че представител на неговата страна е назначен на този пост.
Пет години след това самият Ренци определи избора на Могерини като неуспешен. Той призна, че е разочарован и оцени постиженията й като „близо до нула“.
За всеки друг политик за анализаторите, но и за дипломатите, не е толкова лесно да дадат негативна оценка, колкото за Могерини.
Мандатът й започна в сянката на широко разпространените подозрения, че е проруски настроен политик. Едва след като беше назначена за ръководител на външната служба на ЕС, тя използваше термините „окупация“ и „осъждане“ във връзка с интервенцията на Москва в Крим.

Превод и редакция: Тереза Герова