Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Evening Standard: Гневни депутати-лейбъристи притискат Корбин да подкрепи кампания за оставане в ЕС

21 септември 2019 | 23:13

Снимка: АФП

Брайтън. Разгневените депутати-лейбъристи призоваха Джереми Корбин да застане зад кампания в полза на оставането в ЕС, след като конференцията на партията започна със раздори на старта в събота, пише британският вестник Evening Standard.
В сегашния си вид Лейбъристката партия може да излезе на общи избори без ясна позиция дали ще подкрепи Брекзит в обещания референдум, коментира изданието.
Политическа декларация, представена от Джереми Корбин пред Националния изпълнителен комитет на партията (НИК), определя план как евентуално лейбъристкото правителство може да постигне споразумение с Брюксел за три месеца, което след това ще бъде подложено на референдум.
Позицията на партията на този референдум ще бъде изработена на специална конференция след общи избори.
Но този ход разгневи депутатите от групата на лейбъристите и активисти, които настояват партията да хвърли тежестта си зад оставането в ЕС още сега.
Това желание идва, след като заглавията бяха доминирани от неуспешния ход на отстраняването на заместник-лидера Том Уотсън след сериозно недоволство сред депутатите от партията.
На партийната конференция бяха направени редица предложения, призоваващи лейбъристите да подкрепят оставането, а привържениците му се опасяват, че изявлението на НИК, което все още не е подписано, ще спре дебата по въпроса.
В началото на конференцията в Брайтън министърът на финансите в сянка Клайв Люис каза: „Този ход е просто грешен. Как може да се защити това?
„Ние, левицата, поехме ръководството на тази партия, обещавайки вътрешна демокрация, обещавайки нов вид политика.
„И все пак тук сме, с ръководство, очевидно решено да спре демократичния дебат по най-важния въпрос на деня, вероятно разчитащ на гласовете на профсъюзния блок, за да надвие членовете“.
„Не е това, за което сме се подписали. Сега трябва да се съберем на конференцията - ако тя премине, делегатите трябва да се мобилизират, за да гласуват срещу изявлението на НИК, за да могат да се чуят и демократично обсъжданията за Брекзит“.
Депутатът от лейбъристите Лойд Ръсел-Мойл каза: „Ние седим на прага, защото позицията ни за Брекзит е неясна.“
„Да, чудесно е, че ние се насочваме към публично гласуване и в него съществува варианта за оставане.
„Но на всяко място в страната, и "за оставане“, и „за напускане“, ние губим гласове, защото нашите избиратели се обръщат към партиите, подкрепящи оставането.
"Тази конференция е единственият ни шанс преди избори да се измъкнем от играта - не можем да позволим това да ни бъде отнето в някаква процедурна хватка."
Бившият претендент за лидерство Оуен Смит каза: „Сериозно ли е НИК да казва, че лейбъристите трябва да отидат на общи избори, казвайки, че ще имаме още един референдум за Брекзит, но не казваме на електората по какъв начин ще гласуваме на този референдум?
"Това би било антитезата на" честната политика "."
Майкъл Чесум, национален организатор на кампанията „Друга Европа е възможна за кампанията“, заяви: „Представянето на изявлението на НИК по този начин би било опит за спиране на демократичен дебат относно Брекзит на конференцията.
„Идеята, че лейбъристите няма да заемат позиция сега и да я отложат за специална конференция веднага след изборите, е абсурдна“.
„Имаме конференция точно тук и точно сега, която имаше огромна вълна от низови предложения, подадени към нея по Брекзит.“
Проектът на изявлението на НИК гласи: „След три години безумни преговори на Торите и парламентарна безизходица правителството на лейбъристите ще извърши Брекзит по един или друг начин в рамките на шест месеца от идването на власт, което ни позволява да се концентрираме върху всички въпроси, които са най-важни за хората. "
Говорителят на либерал-демократите за Брекзит Том Брейк заяви: „Напълно несправедливо е лейбъристите да не са ясни за техния план за правителството“.
"Чрез избора дали да подкрепят напускане и оставане след изборите, милиони привърженици за оставане сред лейбъристите биха могли да помогнат за избирането на правителство за напускане."
Председателят на Торите Джеймс Кливърли каза: „Политиката на Корбин за Брекзит може да се обобщи с три прости думи: още по-безсмислено забавяне.
"Джеръми Корбин не може да ръководи собствената си партия, камо ли страната"
В навечерието на конференцията Корбин защити позицията си по Брекзит.
"Не седя на оградата", каза той пред телевизионния канал ITV.
„Смятам, че лидерството идва от слушането. Мисля, че лидерството идва от това, че искам от хората да разгледат реалността на ситуацията.
"Това не е заблудена позиция. Това е позиция, която разглежда проблема сериозно."

Превод и редакция: Юлиян Марков