ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Татяна Буруджиева, политолог: Очаква ни интересна кампания, в която повечето политически сили изпълняват двойнствена задача

16 септември 2019 | 10:18

Снимка: Личен архив

София. Очаква ни интересна кампания, в която повечето политически сили изпълняват двойнствена задача. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политолога Татяна Буруджиева. Тя добави, че от този факт произтичат и рисковете за партиите, защото от една страна те ще борят за самата местна власт, която е основа на функционирането на самите партии и се говори за тяхното политическо здраве и присъствие, но от друга страна - всички се готвят за начина, по който ще влезнат в следващите парламентарни избори. Смяната на националната власт няма нищо общо с предстоящите местни избори, каза още тя.
„Ако БСП, ГЕРБ и другите ще работят за собствените си местни кадри и тяхното представителство на местните парламенти – силата и резултата, които ще получат, ще повлияят върху енергията, с която те ще работят и за парламентарните избори и националните власти. Въпреки, че БСП ще направи много по-добри резултати от тези, които има, ГЕРБ не е застрашена като партия, като многократно съм казвала, че няма общо смяната на националната власт с предстоящите местни избори. Вкарването на тази тема в предизборната кампания на който и да е било кмет или партия е губеща“, обясни политологът.
Татяна Буруджиева добави, че ГЕРБ залага на партийни кандидатури, дори на места, където кандидатурите не са особено успешни, а причината е липсата на време за прочистване и освежаване на партията, вследствие от скандалите започнали от месец май. Докато повечето от кандидатите за кметове на БСП са отдалечени от партията, като има кандидати, които са се прославяли със своето анти-БСП минало, но сега са кандидати, подкрепени от левицата, обясни политологът.
Йоланда ПЕЛОВА