Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

РИА Новости: Чешкият парламент одобри членството на Северна Македония в НАТО

12 септември 2019 | 20:03

Снимка: Агенция "Фокус"

Прага. Чешкият парламент с мнозинство одобри влизането на Северна Македония в НАТО, като членството на Скопие подкрепиха 124 от 148 присъстващи депутати, предава РИА Новости.
„Северна Македония има нашата дългосрочна подкрепа по пътя си към НАТО и Европейският съюз. Радвам се, че парламентът одобри споразумението за присъединяването на страната към алианса.“, заяви външният министър на Чехия Томаш Петршичек.
„Освен всичко друго, това е и сигнал за други държави, че НАТО не е затворен клуб", добави той.
Гласуването бе наблюдавано от местата за наблюдатели в парламента от министър-председателятна Северна Македония Зоран Заев, който беше и първият, който поздрави чешкия премиер Андрей Бабиш за гласуването.
Единствено депутатите от движението "Свобода и пряка демокрация" (СПД) се изказаха остро срещу приемането на Северна Македония в НАТО.
„Категоричен съм против разширяването на НАТО за сметка на нестабилни държави, които нямат ресурси за това, нито политически, нито военни.“, заяви депутатът от СПД Радован Вих.
„Наблюдавам състава на НАТО и не мога да си отговоря на въпроса функционира ли НАТО все така, както трябва, или само на хартия?“, добави той.

Превод и редакция: Теодор Пенев