БалканиВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Румънският президент отново отказа да признае легитимността на правителството на Виорика Данчиле

12 септември 2019 | 19:26

Снимка: Агенция "Фокус"

Букурещ. Румънският президент Клаус Йоханис отново отказа на премиера Виорика Данчиле да назначава нови министри, като нарече вече предложените назначения „недействителни“, предава ТАСС.
Държавният глава каза това в изявление, излъчено от основните телевизионни канали в Румъния.
„Тези назначения са невалидни и аз очевидно ще ги отхвърля", каза той, като посочи, че след разпадането на управляващата коалиция, правителството трябва да получи вот на доверие в парламента преди да започне отново да функционира.
"Нов министър може да бъде назначен в правителството едва след като получи вот на доверие в румънския парламент“, каза Йоханис.
В края на август политическият състав на управляващата коалиция се промени и сега той трябва да бъде одобрен от вот на доверие в парламента.
Ръководителят на кабинета каза, че новият състав на правителството ще бъде гласуван в парламента през следващата седмица, без да посочва точна дата.
На този етап, поради реорганизацията на кабинета и оставките на трима министри, редица министерства в Румъния нямат ръководители, включително тези на вътрешните работи, образованието, правосъдието, околната среда и енергетиката.

Превод и редакция: Теодор Пенев