БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: Турция планира да отвори за туристи курорт в Северен Кипър

12 септември 2019 | 17:32

Снимка: АФП

Никозия. Анкара планира да отвори отцепения квартал Вароша в окупирания от Турция „призрачен град“ Фамагуста в Северен Кипър, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, пише гръцкият вестник Kathimernini.
„Води се подготовка. Марас ще бъде отворен“, заяви той пред CNN Turk в интервю, като използва турското име на курортния квартал.
По-рано администрацията на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКРТ) също обяви намерението си да отвори за туристи квартала, който е защитен от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г., която гласи, че градът може да бъде заселен отново само от предишните си жители.
Вароша е била известна туристическа дестинация, която е евакуирана през 1974 г. по време на турската интервенция в Кипър и оттогава градът няма постоянно население.
Попитан от CNN Turk за противоречивите сондажи на Турция на находищата на въглеводороди в Изключителната икономическа зона на Кипър, Чавушоглу каза, че никой не може да „предотврати“ усилията на Анкара, като добави, че страната ще „защитава“ правата на СКРТ.

Превод и редакция: Теодор Пенев