ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Зам.-министър Амелия Гешева: Партньорството е изключително важно във всичките ни действия за развиване на културната политика, както на национално, така и на регионално и местно ниво

12 септември 2019 | 16:33

Снимка: Радио "Фокус"-Бургас

Бургас. Партньорството е изключително важно във всичките ни действия за развиване на културната политика, както на национално, така и на регионално и местно ниво. Това каза пред журналисти зам.-министърът на културата Амелия Гешева по време на информационната кампания по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Програмата се финансира по линия на финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Има успели проекти, вече превърнали се в добри практики. Сега сме изправени пред предизвикателството на новата програма“, добави зам.-мин. Гешева. По думите й в рамките на този програмен период ще има възможност за реализиране на проекти на обща стойност 10 млн. евро. Тя уточни, че програмата ще финансира проекти в сферата на подобрението на управление на културното наследство, за което има осигурен финансов ресурс 6.4 млн. евро, като в това направление се очаква да се реализират проекти, свързани с дигитализацията на културното наследство.
„Това е изключително важно нещо, към което всички трябва да насочим погледа си, както от гледна точка на опазване на културното наследство, така и от гледна точка на неговото популяризиране чрез възможностите на дигитализираното съдържание. В рамките на тази мярка ще бъдат подкрепени и проекти, които са свързани с иновативно представяне на културното наследство, като мярката е изключително ориентирана към проекти свързани с подобряването на качеството на предоставяните услуги в институциите, които се занимават с опазването и представянето на културното наследство пред обществеността“, поясни зам.-министър Амелия Гешева. Според нея това е много важно и изисква обединение на много ресурси, за да може музеите и галериите да се превърнат в по-привлекателни и гарантиращи опазване на културното наследство места.
Мария КУРТЕВА