БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Американски сенатор: Да се обясни на хората в Косово и Сърбия, че е в техен интерес постигането на споразумение

12 септември 2019 | 13:52

Снимка: Gazeta Express

Прищина/Белград. Американският сенатор Рон Джонсън, който миналата седмица бе на посещение в Белград и Прищина, подчерта, че „на хората в Косово и Сърбия трябва да бъде обяснено, че постигането на споразумение, което може дори да не им харесва, ще бъде в техен интерес“, цитира думите му македонското електронно издание „Локално“.
Съгласно думите на Джонсън, лидерите на Сърбия и Косово трябва да решат дали могат да постигнат споразумение. „В последните няколко години много се занимавах с този въпрос. Мисля, че лидерите на двете страни осъзнават, че е в общ интерес да оставят разликите зад себе си и да постигнат споразумение“, изрази увреност американският сенатор.Той добави, че „и двете страни искат повече ангажираност на САЩ"
„Смятам, че ще им предложим такава, не под формата на принуда и натиск, а само като подкрепа на техните усилия и в създаване на условия, при които лидерите на двете държави ще може да разчитат на подкрепата на Америка и Европа, след като постигнат споразумение“, обясни Джонсън.

Превод и редакция: Тереза Герова